szerző:
hvg.hu

Főbérlős albérletet már szinte senki nem keres, a társbérletek viszont annál népszerűbbek a fővárosi bérlakáspiacon, ahol a külföldi diákok 100 ezer forintnál is többet hajlandóak fizetni egy lakásért. Vidéken az árak alacsonyabbak, ám az egyetemi városokban jó üzlet az albérletkiadás. A Duna House segítségével körbenéztünk a piacon.

A fővárosban az önálló, azaz főbérlő nélküli kiadó lakások ára 45-50 ezer forintnál kezdődik, igaz rezsi nélkül; ennél alacsonyabb áron kevés elfogadható lakást kínálnak, illetve főbérlő vagy már bent lakó társbérlők mellé kell beköltöznie az új lakónak – áll a Duna House legfrisebb piaci körképében.

Luxusalbérletek: Buda és a rakpart 
Külön kategóriát jelentenek a külföldi diákok, akik szinte kizárólag az V., VI. és VII. kerületekben keresnek lakást, többnyire teljes bútorzattal és konyhafelszereléssel - a budai oldal iránt szinte egyáltalán nem érdeklődnek. A diákok két típusba sorolhatók, a hosszabb ideig itt tartózkodók akár 2-3 évre is kivesznek egy lakást, amelyre személyenként 2-300 eurót tudnak havonta költeni – így leginkább a 100-150 ezer forintos árkategóriában kínált kiadó lakások után érdeklődnek. Sokan jelzik, hogy egyedi fűtésű lakást szeretnének bérelni, valamint két fő esetén a nappalin kívül még legalább két félszobának kell lennie. A Belgrád rakparton egy 95 négyzetméteres dunai panorámás bútorozott lakás bérleti díja 400 ezer forint havonta. Ennél is drágább kiadó lakásokat találunk a budai elit negyedekben, egy 120 négyzetméteres, exkluzív kivitelű lakásba 650 ezer forintért költözhetünk be.
A főbérlős lakások iránt alig van kereslet, inkább jellemző, hogy többen vesznek ki egy nagyobb lakást – jellemzi a piaci helyzetet Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Ebben a műfajban is több variáció ismert: vagy ismerősök társulnak egy albérletbe, vagy pedig a már meglévő bérlők keresnek a felszabadult helyekre újabb bérlőtársakat, a rezsiköltségek arányos részének átvállalásával.

Noha a kínálat viszonylag nagy, igazán jó lakást nem könnyű találni. A külsőbb városrészeken a lakótelepi kiadó lakások relatíve olcsóbb bérleti díjához nagyobb rezsiköltségek adódhatnak hozzá, a jobb elhelyezkedésű területeken pedig eleve magasabbak lehetnek az árak. Az egyes lakások színvonala és állapota is igen vegyes képet mutat, az extrákkal felszerelt, felújított lakásoktól kezdve egészen a több évtizede teljesen elhanyagolt ingatlanokig terjed a kínálat.

Az alsóbb árkategóriákban a bútorozottság nem feltétlenül befolyásolja az árat: például a XI. kerületben a forgalmas Móricz Zsigmond körtér mellett 57 ezer forintért kínálnak egy viszonylag jó állapotú, teljes körűen bútorozott 40 négyzetméteres földszinti lakást, míg a tér másik oldalán egy hasonló árú és alapterületű lakás esetében a bútorzatot mindössze egy régi szekrény jelenti.

A nagyobb alapterületű, két szobás, a központhoz közelebbi lakások bérleti díja 65-70 ezer forint környékén kezdődik, míg a jó helyen fekvő, minőségibben bútorozott lakásokért könnyen kérhetnek akár 100 ezer forintnál is többet. Az árak elhelyezkedéstől, lakástípustól függően jelentősen eltérhetnek: a XIII. kerületben egy új építésű házban található 37 négyzetméteres, bútorozott lakásért 90 ezer forintot kérnek havonta, míg nem messze egy 80 négyzetméteres ingatlant adnak bérbe ugyanennyiért.


Debrecen és Pécs: csak az egyetemek környéke kapós (Oldaltörés)

Pécsett jellemzően a kertvárosi és uránvárosi részen lehet sok kiadó lakást találni (mindkettő paneles terület), itt egy szobáért 15-20 ezer forint körüli összeget kérnek el. A panelházakban másfél-két szobás, bútorozott lakásokat jellemzően 30-45 ezer forint közötti összegekért kínálnak – minél jobbak a közlekedési lehetőségek, annál egyszerűbb az ingatlan kiadása. A városközponthoz és az egyetemekhez közeli lakásokat szintén viszonylag könnyű kiadni, az ár ilyen esetben akár – a lakás minőségétől függően – az 50-60 ezer forintot is elérheti.

Nincs lakás kaució nélkül
Mára a piacon szinte teljesen általánossá vált a kaució intézménye, amely vagy az utolsó hónapokban lelakható, vagy pedig kiköltözéskor a tulajdonos visszatéríti. A kaució összege az esetek többségében egy-három havi bérleti díjat jelent, amelyet a tulajdonos korábbi rossz tapasztalatai, illetve a leendő bérlővel szembeni szimpátiája jelentősen befolyásolhat. Egyre gyakoribb, hogy a telefon, internet és egyéb szolgáltatásokat a bérlő a saját nevére kell, hogy megrendelje, elkerülve ezzel a tetemes tartozások hátrahagyását.
A szerződéskötés – amelyet az esetleges problémák, viták elkerülése érdekében minden esetben javaslunk – és a számlaadás különösen az alacsonyabb árkategóriában még mindig nem mindennapos.
Debrecenben szintén az egyetemek, főiskolák környékén lehet a leggyorsabban kiadni a lakásokat – például a Kassai vagy Laktanya utcákban, de népszerű még a Debrecen Plaza környéke is. Az árak itt is 35 ezer forinttól kezdődnek, 55-60 ezer forintért már jó állapotú és elhelyezkedésű, 3 szobás lakást is ki lehet bérelni. Szombathelyen igen nagy a kereslet a 35 ezer forintos ártól kezdve elérhető, 1-1,5 szobás lakások iránt. A lakások meglehetősen gyorsan elkelnek, különösen a belvárosi, felsőoktatási intézmények közelében elhelyezkedők. A piac hasonló jellegzetességeket mutat, mint Pécsett: főbérlős lakást itt sem igazán keresnek.

Mivel a lakás kiadása bizalmi kérdés, nem egy bérbeadó válogat a bérlők között, esetleg előre kiköti, hogy milyen bérlőket ne vigyenek ki a lakásába az albérletekkel is foglalkozó ingatlanközvetítők – mondja Murányi Ákos. Sokan idegenkednek a háziállattól, de nem mindehol fogadják szívesen a gyermekkel költözőket sem.

Az egyetemi városokban a piacot jórészt az ott tanuló fiatalok tartják el, de egyre több példa van arra is, hogy a kedvező hitellehetőségeket kihasználva az egyetem kezdetén a szülők lakást vásárolnak gyermeküknek, majd a képzési idő végén azt – szerencsés esetben nyereséggel – értékesítik. Hosszabb távú bérleti szándék esetén érdemes összevetni a bérleti díjat a lakáshitelek törlesztőrészleteivel – egy 10 millió forint értékű ingatlan jellemzően havi kb. 60-70 ezer forintos hitellel finanszírozható, valamint egyre több lehetőség van a gyakorlatilag önerő nélküli lakáshitelek igénybevételére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bemutatták az új Xboxot, a nevét még szokni kell

Bemutatták az új Xboxot, a nevét még szokni kell

Farkas Zoltán: Kultúrák és históriák

Farkas Zoltán: Kultúrák és históriák

Bőröndben kapta a kenőpénzt a mexikói rendőrfőnök a drogkartelltől

Bőröndben kapta a kenőpénzt a mexikói rendőrfőnök a drogkartelltől

A kerületi képviselők fizetésemelése smafu eddigi "mellékeseikhez" képest

A kerületi képviselők fizetésemelése smafu eddigi "mellékeseikhez" képest

Seres: Ellenség a kapukon belül

Seres: Ellenség a kapukon belül

Hozott egy új szabályt a YouTube, sokkal jobb hely lehet belőle

Hozott egy új szabályt a YouTube, sokkal jobb hely lehet belőle