További erdélyi médiaterjeszkedést fontolgat a Vegyépszer- tulajdonos Inforg Rt., amely új szerzeményének, a Krónika című kolozsvári napilapnak másfél évet ad a megerősödésre.

A dakota ló már a múlté - legalábbis erre a következtetésre juthatott, aki hétfőn rátévedt a Krónika című kolozsvári napilap online kiadására. Gazda Árpád vezető szerkesztő a hagyományos Bálványosi Szabadegyetemről szóló tudósítása mintegy mellékleteként csokorba szedve közölte a Tusnádfürdőn elhangzott orbáni fordulatokat. A "nem mindenki szakács, aki nagy késsel jár" s hasonló ex-miniszterelnöki idézeteket publikáló lap kiadójának legnagyobb tulajdonosa, az erdélyi magyar médiába frissen invesztáló budapesti Inforg Ingatlanforgalmazó és Gazdasági Tanácsadó Rt. "szolidan és vállalhatóan" jobboldalinak mondja új szerzeményét. Az Orbán-időszak fő sztrádaépítőjeként hírnevet szerzett Vegyépszer Rt.-ben résztulajdonos Inforg nem kezdő a médiamentésben: korábban a nehéz anyagi helyzetbe került Hír Televíziót segítette befektetett pénzével (HVG, 2004. április 10.), s most - mint Nánásy Csaba vezérigazgató a HVG-vel közölte - "100 millió forintos nagyságrendben" tervez invesztálni a szintén pénzügyi gondokkal küzdő, 10 ezer példányban nyomott, mintegy 7500 példányban előfizetett erdélyi újságba.

Egyelőre nem a saját nevében kockáztat az Inforg. A nagyváradi bejegyzésű Casa de Editura Krónika S.A. kiadócégben 82 százalékos részvényes budapesti Hungarom Média Kft. 50 százalékát papíron Nánásy barátja, a több Inforg-cégben tisztséget viselt Oldal Ferenc szerezte meg (HVG, 2006. július 22.). Az Inforg egy percig sem rejtette véka alá, hogy cégük áll az ügylet mögött, s most Nánásy azt mondta, rövidesen hivatalosan is nevükre veszik az üzletrészt, amely közlése szerint adminisztratív okokból került Oldalhoz. Az eladónak, a Napi Gazdaság kiadójának tulajdonosaihoz kötődő Trevisent Kft.-nek sietős volt, aminek alighanem a rossz üzletmenet a magyarázata: a Hungarom Média 2005-ös mérlege szerint a kft saját tőkéje mínusz 144,3 millió forint, vesztesége több mint 100 millió forint volt tavaly.

Nánásy mindenesetre optimista, szerinte a kitűzött határidőre, 2007 végére nullszaldóssá tehető az újság. Ennek érdekében a Krónika a jövőben a jelenleginél nagyobb, úgynevezett tabloid formátumban készül majd, "elegánsabb papírra" nyomják, és némi bulvárosítást is terveznek, de csak óvatosan, mert tisztában vannak az erdélyi olvasó konzervativizmusával. Az egykor a Magyar Hírlapnál dolgozott sportújságíró, Csinta Samu által vezetett szerkesztőségen nem kívánnak radikálisan változtatni, bár ha - mint hangsúlyozzák - esetleg szükséges lesz, némi "létszám-ésszerűsítést" nem zárnak ki. Jelenleg mintegy harminc újságíró és ugyanennyi kiadói dolgozó készíti a 12 oldalas napilapot. Ők már a tulajdonosváltás után 10 százalékos fizetésemelést kaptak, s kicserélték a szerkesztőség számítógépes infrastruktúráját. Az Inforg az egyik legnagyobb értéknek a kiadó saját, 240 fős terjesztési hálózatát érzi, miközben e téren is korszerűsíteni tervez, például az autópark frissítésével. A legnagyobb fejtörést a hirdetésszervezés okozza: a fő reklámozó multik nem látnak fantáziát a nemzetiségi olvasókban, még a térségben terjeszkedő magyar cégeket, például az OTP Bankot vagy a Molt is győzködni kell. Holott a Krónika olvasottságban nem áll rosszul fő konkurenséhez képest, a szintén kolozsvári Szabadság mindössze mintegy 7 ezer példányban jelenik meg.

Kérdés persze, mit szólnak a nagyívű tervekhez a tulajdonostársak. A nagyváradi kiadóban kisebbségi részvényes például több, Verestóy Attila üzletember-szenátorhoz kötődő befektető. Igaz, Verestóy eddig sem igen nyomta rá a bélyegét a lapkészítésre, legalábbis erre enged következtetni az, hogy a Krónika mindennek mondható, csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) túlzottan lojálisnak nem. A 4 millió forint törzstőkéjű Hungarom Médiában 1 millió forintos üzletrészt jegyez Veres Lajos budapesti ügyvéd. 2003 nyara óta érdekelt a Hungaromban az USA-ban bejegyzett Rochester World Wide Llc., amelyet Nagy Szabolcs, az RMDSZ-szel olykor éppenséggel ellentétes kisebbségpolitikát hirdető Németh Zsolt fideszes külügyi szakpolitikus munkatársa képviselt a magyar cég idei taggyűlésén. Nánásy elutasítja a Fidesz-közeliségre vonatkozó felvetéseket, mondván, tulajdonostársaihoz nincsen köze.

Tény persze, a 2004-ben 1,5 milliárd forint eredményt elért Inforgnak, illetve a vállalatcsoport cégeinek akár reklámhordozóként is jól jöhet a Krónika. (Ezzel próbálkoztak az alapítók is, akik rendezvényszervezéssel is fel kívánták futtatni az üzletmenetet: az első ilyen projekt az éppenséggel profilidegennek tűnő, ám sikeres Erdély Szépe szépségkirálynő-választás volt.) Az Inforg-Vegyépszer-vállalkozáscsoportnál ugyanis már két éve döntöttek arról, hogy terjeszkednek a környező országokban. Az ötlet egyébként a TGG & Partners Kft. vezetőitől, Medgyessy Péter volt miniszterelnök fiától, Medgyessy Gergelytől és Baráth Etele akkori politikai államtitkár gyermekétől, Baráth Gergelytől származik, akiknek a cégét a Vegyépszer utóbb fel is fogadta tanácsadónak.

Ügyesen menetel az eddigi jelek szerint a Nánásy által egymástól függetlenként jellemzett, de stratégiáját összehangoló két vállalkozáscsoport. A Vegyépszer továbbra is romániai autópálya-beruházásban reménykedik, s az építőipar felé kacsingat, míg az Inforg-érdekeltségű BÁV Rt. nemrégiben alapított céget BÁV Amanet néven, s nyitott zálogfiókot Nagyváradon. Az Inforg fő profilja Erdély-szerte is az ingatlanüzlet, nemrégiben vásárolták meg például Marosvásárhely legrégibb, 1460-ban épült házát, s tárgyalnak egy Szatmár megyei kastély megvételéről. Eközben fontolgatják, a médiában sem állnak meg Kolozsvárott. Most kalkulálják, érdemes-e invesztálni az Arad megyei Nyugati Jelenbe, s egyszersmind - például a mellékletek hetilapos önállósításával - lapcsoporttá fejleszteni a Krónikát. A kiadóüzlet amúgy sem idegen tőlük: az Inforg a fő tulajdonosa a kolozsvári Erdélyi Híradó Editura Srl. könyvkiadónak, amely elsősorban szépirodalmat kínál, közte a Vegyépszer-csoport arculatát meghatározó, Erdélyből származó Nagy Elek üzletember édesapja, Méhes György Kossuth-díjas író könyveit.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

„Minősíthetetlen hangnem” az egyik debreceni szavazókörben

„Minősíthetetlen hangnem” az egyik debreceni szavazókörben

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát