Kissé gyengült a forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A budapesti bankközi devizapiacon kedd délután előző napi értékénél gyengébben, ám délelőtti árszintjénél erősebben állt a forint.

Az euró/forint árfolyam kedd délután négy óra után 250,95/251,05 volt a délelőtti 251,50 és a hétfő délutáni 250,10/15 után. A gyengülés a kereskedés első másfél órájában ment végbe, később lassan erodálódott az euró árfolyama, délután már 250,50-en is kötöttek üzleteket.
 
A forint így kedd délután 11,11 százalékra került a beavatkozási sáv közepétől - annak erős oldalán; végül 31 bázisponttal lett gyengébb, mint hétfőn volt. A dollár/forint árfolyam kedden 177,00/20 lett a reggeli 177,50, illetve a hétfői 175,70/75 után.
 
A bankközi forintpiacon elsősorban a kéthetes MNB aukció többletkereslete és a forgalomban lévő kötvények megnövekedett állománya hatott a rövidebb lejáratú kamatokra, így a T/N kamatszint visszaállt az MNB alapkamat szintjére; az O/N kamat ugyanakkor változatlan maradt, továbbra is 7,20 százalék.
 
Az állampapírok másodpiacán is délelőtt történt látványos változás: a feltörekvő piacokat megrázó török fejlemények nyomán nem csak a feltörekvő országok devizái, nem csupán az érintett részvénypiacok szenvedtek el látványos veszteségeket, hanem az állampapírok hozamszintje is emelkedni kezdett; rövid idő alatt 5-6 bázisponttal nőttek a hozamok. Később itt is megkezdődött a korrekció, amely 3 bázispontot faragott le a délelőtti többletből.