szerző:
MTI

Településtől szélerőművet a magassága tízszeresének megfelelő távolságra lehet csak építeni, változott a gyorsforgalmi utak felsorolása - egyebek mellett ezt tartalmazza a Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter által a parlament elé terjesztett Országos Területrendezési Tervről szóló törvény módosítása, amelynek szövege péntektől olvasható az Országgyűlés honlapján.

A javaslat egyik melléklete sorolja fel a gyorsforgalmi utakat. A listából kimaradt - az 5 évvel ezelőttihez képest - például az M76 (Zalaegerszeg-Balaton), és az M81 (Székesfehérvár-Komárom). Ugyanakkor új gyorsforgalmi útként bekerült az M11 (Ercsi-Komárom) és az M31 (Nagytarcsa-Gödöllő). Új kikötő épül - a javaslat szerint - a Dunán Mohácsnál, a Tiszán pedig a következő településeknél: Szolnok, Tiszaújváros, Tiszabecs, Záhony. A Dráván Drávaszabolcsnál lesz kikötő.

Bevezetőben több fogalom változott a 2003-ban hozott törvényben, illetve újak is bekerültek abba. Például építmények által igénybe vett térségnek minősül az egyedi építmények területe, a szükséges védőterületekkel együtt. Egymással összefüggő természetvédelmi terület lett az országos ökológiai hálózat, az ökológai folyosó, és a mag- valamint a puffer terület. A jövőben meghatározásra kerülnek a szélerőmű elhelyezéséhez vizsgálat alá vonható területek. Erőműnek csak az 50 MW-nál nagyobb teljesítményű berendezés számít.

A javaslat felsorolja, hogy mely területeken nem építhetők szélerőművek. Ezek - egyebek mellett - a következők: magterület, ökológiai folyosó és puffer terület, kiváló adottságú termőterületek, erdőterületek. A településtől mért távolság a szélerőmű magasságának tízszerese kell, hogy legyen (a gyakorlatban ez 1-1,5 kilométert jelent).

Bányatelket kijelölni jelenleg és a jövőben is csak akkor lehet, ha az összhangban van a településrendezési tervvel és a helyi építési szabályzattal. Ami új, az egy legfelsőbb bírósági határozat beépítése: ha az önkormányzat más célra jelöli ki a területe, az kizárja, azt, hogy ott bányásszanak. A bányászat kizárását tehát nem csak kifejezett tiltással, hanem a más célú hasznosítás kijelölésével is meg lehet oldani. A bányászat utáni tájrendezést már a bányatelek kijelölésekor meg kell tervezni. Beépítésre szánt terület nem jelölhető ki több felsorolt területen, így például kiváló termőhelyi adottságú szántó- illetve erdő területen, vagy szőlő területen. A kiskapu: területrendezési hatósági eljárással mégis átminősíthető az adott terület.

Az országos jelentőségű tájképvédelmi területen különös gondot kell fordítani a közművezetékek tájba illesztésére. Ha szükséges, a föld alá kell helyezni azokat. Új elem a javaslatban az együttervezhető térségek övezete. Ez azt fedi, hogy több település - egyszerűsített - településszerkezeti tervet készít. Külön építési szabályzatot kell készíteni a történeti települési övezetre. Ebben ki kell jelölni a védendő területet, és meg kell határozni a védelmi szabályokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Gyorsforgalmi kötheti össze Egert az M3-assal

Az idén várhatóan befejeződhet az Egert az M3-as autópályával összekötő, M25-ös névre keresztelt, 2x2 sávos gyorsforgalmi út tervezése, jövőre pedig várhatóan megkezdődhet az építése - jelentette be Nagy Imre országgyűlési képviselő (MSZP).

MTI Itthon

Elutasították a Hajógyári-sziget rendezési tervét

A főpolgármester indítványát elfogadva, a Fővárosi Közgyűlés többségi szavazással elutasította csütörtöki, e havi soros ülésén a Hajógyári-sziget rendezési tervét, amelyet a III. kerület készített.

MTI Gazdaság

Ezer kilométer gyorsforgalmi útat ígér év végére Kóka

Tavaly és az idén 270 kilométernyi új gyorsforgalmi út épült, illetve épül Magyarországon, s az év második felében az autópálya és gyorsforgalmi úthálózat teljes hossza meghaladja az 1000 kilométert - mondta Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter.

MTI Gazdaság

Új kikötő épül Angyalföldön

Novemberben készül el az Újpest és Angyalföld között húzódó téli kikötőben, a Prestige Fejlesztési Csoport 500 milliós beruházásában, a közeli lakásfejlesztésekhez kapcsolódó yacht-kikötő - áll a társaság közleményében.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Veszély nélkül háromszorosára lenne emelhető a szélerőművek száma

Szélerőművekből akár háromszor többet is lehetne telepíteni az engedélyezettnél, az nem veszélyeztetné a magyarországi áramellátás biztonságát – derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjáról, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához készített egyik háttértanulmányból.

Orbán levélben gratulált Boris Johnsonnak

Orbán levélben gratulált Boris Johnsonnak

Most már tényleg itt a vége: elbúcsúzhatunk a Malévtól

Most már tényleg itt a vége: elbúcsúzhatunk a Malévtól

Kétszázhúszezernél is több embert vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteki drogellenes kampányban

Kétszázhúszezernél is több embert vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteki drogellenes kampányban

Vízjeget találtak a Marson, alig 2,5 centimétert kell leásni hozzá

Vízjeget találtak a Marson, alig 2,5 centimétert kell leásni hozzá

Döntetlen Bulgáriában, de így is kiesett a Fradi

Döntetlen Bulgáriában, de így is kiesett a Fradi

Leállósávban veszteglő baglyon segítettek a rendőrök

Leállósávban veszteglő baglyon segítettek a rendőrök