szerző:
MTI

"Meglepő" mértékűnek nevezték csütörtökön londoni felzárkózó piaci elemzők a szlovák korona árfolyamsávbeli középértékének éjjel bejelentett, egészen a korábbi erős sávszélig történt felértékelését, amelyből a citybeli szakértők szerint a térségi valuták közül jó eséllyel a forint húzza a legnagyobb hasznot.

Az ERM II. ingadozási sávon belül kijelölt új középparitás 30,1260 korona, pontosan a korábbi árfolyamsáv erős vége. Londoni befektetési házak eddigi elemzéseikben is erős szinten várták az új középérték meghatározását, de ilyen mértékű felértékeléssel nem számoltak.

A JP Morgan május első felében kiadott londoni prognózisában az állt, hogy várhatóan 32,50-es végső középértéket határoznak meg, bár a ház annak idején elismerte, hogy ezt az előrejelzést lefelé – vagyis a még erősebb paritás irányába – ható kockázatok terhelik. Robert Fico szlovák kormányfő ugyanis többször hangoztatta, hogy erős átváltási rátát vár, mert azt szeretné, hogy "az embereknek minél kevesebb koronát kelljen fizetniük egy euróért".

A sáveltolás után kiadott csütörtöki elemzésében a Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege "meglepőnek" nevezte az átértékelés mértékét, annál is inkább, mivel az új középárfolyam még a sáveltolás bejelentését közvetlenül megelőző azonnali piaci árfolyamnál is erősebb, és már ez a piaci érték is az elmúlt napokban végbement meredek erősödéssel alakult ki.

A GS londoni elemzői elismerik: azt várták, hogy a döntéshozók vonakodnak majd a legutóbbi koronaerősödést elismerni az új sávközép megállapításakor. Az elemzés szerint csak július 8-án születik végső döntés arról, hogy a koronát milyen árfolyamon viszik be az euróövezetbe, és ez még mindig eltérhet a most megállapított középtől, de az eddigi euróövezeti csatlakozások esetén mindig a döntést közvetlenül megelőző ERM II.-paritás volt a végső átváltási ráta.

Szlovákia esete igen szokatlan, abban az értelemben, hogy az elmúlt két évben két nagymértékű sávközép-átértékelés történt, és nem lehet kizárni egy újabb eltérést a precedenstől, de jelenleg a 30,1260 koronás árfolyam tűnik a legvalószínűbb átváltási rátának, áll a Goldman Sachs csütörtöki londoni elemzésében, amely szerint szinte teljes bizonyossággal ki lehet zárni egy újabb átértékelést a hátralévő hat hétben.

A GS szerint a többi térségbeli valutára gyakorolt hatás összességében valószínűleg pozitív lesz, bár vannak olyan jelek a piacon, hogy egyes befektetők leépítették hosszú pozícióikat a többi közép-európai piacon, hogy a szlovák koronában vegyenek fel hosszú pozíciókat.

A JP Morgan, amely havi indexeket közöl a felzárkózó piacokon tartott portfolió-befektetői pozíciók változásáról, múlt hét végén közzétett májusi felmérésében ki is mutatta, hogy a forint erősödésével együtt is nőttek a rövid forintpozíciók a felzárkózó piacokon aktív befektetési alapok portfolióiban. A Londonban kiadott májusi jelentés szerint a vizsgálatba bevont alapok forintbefektetéseiben a hosszú és a rövid pozíciók egyenlege a decemberben és novemberben mért, felülsúlyozottságot – vagyis a hosszú pozíciók túlsúlyát – jelző plusz 0,7, a januári semleges helyzet, a februári, már határozott alulsúlyozottságra utaló mínusz 1,2, a javulást mutató márciusi mínusz 0,7 és a mínusz 1,2-re visszacsúszó áprilisi index után májusban valamelyes további süllyedéssel mínusz 1,3 volt a plusz 10-től (jelentősen felülsúlyozott) mínusz 10-ig (jelentősen alulsúlyozott) terjedő skálán.

A Goldman Sachs csütörtöki londoni elemzése szerint a Szlovákiával egy térségben lévő többi közép-európai ország még legalább 3-4 évnyire van az euróövezeti csatlakozástól, így nem valószínű, a koronasáv felértékelése "hatalmas hatással" járna. A forinttal a legutóbbi időszakban a koronához hasonló módon kereskedtek, és a magyar valuta ezt megelőzően a cseh koronánál és a lengyel zlotynál kevésbé részesült az év elején kezdődött térségi árfolyam-meglódulásból. Ezért a legnagyobb valószínűséggel most a forint jár jól a felzárkózó piacok iránti hangulat javulásával, azzal együtt is, hogy a magyar euróövezeti belépés 2014 előtt nem valószínű, áll a Goldman Sachs csütörtöki londoni elemzésében.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szintén csütörtökön Londonban kiadott elemzése szerint a sávközép-felértékelésnek nincs azonnali hatása Szlovákia magasan elsőrendű, "A/A-1" szintű szuverén adóskockázati besorolására, amelyre felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás van érvényben. Az S&P szerint a jelenlegi szlovák besorolások is már tükrözik a hitelminősítő azon várakozását, hogy Szlovákia 2009-ben az euróövezet tagja lesz.

A sávközép-átértékelés a hitelminősítő szerint rövid távon hozzájárul az árstabilitás fenntartásához, és nem rontja Szlovákia versenyképességét, mert a szlovák gazdaság termelékenysége továbbra is az euróövezeti átlagot meghaladó ütemben javul.

A Standard & Poor's március elején javította pozitívra az addigi stabilról Szlovákia szuverén besorolásainak kilátását, szintén arra a várakozására hivatkozva, hogy Szlovákia jövőre az euróövezet tagja lesz. A világ legnagyobb hitelminősítője akkor egyúttal egy fokozattal "AA plusz"-ra emelte "AA"-ról a devizaátutalási és konvertibilitási kockázatokat mérő szlovák osztályzatot.

Ez a besorolás már csak egy osztattal marad el a legmagasabb, "AAA" szintű besorolástól, és azt jelzi, hogy az eurócsatlakozás közeledtével gyakorlatilag semmilyen kockázata nincs valamely tőkeáramlási vagy átváltási korlátozásnak Szlovákiában. Az S&P a hosszú futamú magyar adóskockázatra a szlovák "A" osztályzatnál két osztattal gyengébb, közepes befektetői "BBB plusz" besorolást tart érvényben, negatív kilátással.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Újabb rekordot döntött a szlovák korona

Szerdán csaknem másfél százalékkal erősödött a szlovák korona, új árfolyami rekordot ért el: 30,650-90 korona/euró volt a jegyzése kora délután. A szlovák pénz az elmúlt hónapokban rendre rekordra erősödött az euróhoz képest. Szerdán a dél-afrikai belpolitikai nyugtalanság irányította elsősorban a felzárkózó piacok devizái felé a befektetőket.

MTI Gazdaság

Minden idők legmagasabb árfolyamát érte el a szlovák korona

Minden idők legmagasabb árfolyamát érte le a szlovák korona, az árfolyama 30,080 koronára emelkedett csütörtök reggel az euróhoz képest azután, hogy a szlovák korona árfolyamsávját az ERM II. árfolyamrendszerben felemelte a szlovák központi bank.

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint