Eddig 570 millió forint bírság a Kánikulában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig csaknem 570 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a Kánikula Kommandó elnevezésű átfogó ellenőrzési akció során - erről Kondorosi Ferenc kormánybiztos számolt be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette, hogy a nyolc hatóság részvételével zajló, két héttel ezelőtt indított akció keretében eddig 12 ezer ellenőrzést végeztek és 4053 esetben bírságoltak.

A kormánybiztos közölte azt is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább jogkövetők.

Kondorosi Ferenc beszámolt arról, hogy a fogyasztóvédelem területén csökkentek azok az esetek, amelyek bírságot vontak maguk után. Jók a tapasztalatok az élelmiszerlánc-ellenőrzéseknél és jobb a kiemelt nagy rendezvények esetében is, gondok vannak azonban az alkalmi munkavállalási könyvvel kapcsolatban, a bírságok csaknem felét munkaügyi, munkavédelmi vétség miatt szabták ki.

A kormánybiztos elmondta, nagy segítséget kapnak a különböző terméktanácsoktól, szakmai kamaráktól, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tagjaikat a jogszabályok betartására ösztönözzék.

A kormányszóvivői tájékoztatón kiosztott összegzés szerint az akció során a hatóságok 101 üzletet zártak be, tizennégy vállalkozás tevékenységét függesztették fel és több mint kétmillió forint értékben koboztak el cigarettát, alkoholt, CD-t, DVD-t. Tizenhat tonna élelmiszert kivontak a forgalomból, több mint félezer esetben pedig szabálytalan munkavégzés miatt felfüggesztő vagy eltiltó határozatot hoztak.

Az akció során -, amelyben a rendőrség is részt vett - négy körözött személyt elfogtak.

Az ellenőrzések közül -, amelyek kiterjedtek az élelmiszerlánc biztonságára, a szezonális munkavállalásra, a kedvelt turisztikai pihenőhelyek ellenőrzésére, a nagyobb szabadtéri rendezvényekre, piacokra, strandokra - Kondorosi Ferenc megemlítette, hogy még mindig előfordul a fogyasztó megkárosítása: a kért mennyiség helyett kevesebbet mérnek, a piacokon gyakran előfordul, hogy vásárláskor nem adnak nyugtát, vagy egyes cikkekhez nincs magyar nyelvű tájékoztató.

A jogsértések egy részét szándékosan követik el, az esetek kisebb hányadában a tájékozatlanság és a felkészületlenség miatt szabálytalankodnak a vállalkozók.

Az ellenőrzések elfogadottságáról szólva a kormánybiztos egy kirívó esetet említett: Dabason egy kitelepült édességárus ellenőrzésekor az árus megverte a hatóság embereit, ellene az eljárás ügyészségi szakban van.

Kondorosi Ferenc kitért arra is: Szegeden, a boszorkányfesztiválon egy jós azt mondta az inkognitóban hozzá forduló ellenőröknek, hogy ő azonnal "kiszúrja" az APEH-ellenőrt - ez azonban nem sikerült neki és pechjére az 1400 forintba kerülő jóslásról sem adott számlát. A szabálysértőt 20 ezer forintra bírságolták.