Hatalmas fejlődés előtt a budapesti szállodaipar

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A régióban a magyar fővárosban jut a legkisebb, 51,8 eurós árbevétel egy szállodai szobára, míg Prágában 72,6, Bécsben pedig 91,80 euró a szobánkénti átlagos napi bevétel – jelentette ki az egyik fejlesztési cég vezető ingatlan-tanácsadója.

Stewart Coggans, a Cushman and Wakefield szakembere szerint a közép-kelet-európai szállodapiacon az egy szobára jutó befektetés az elmúlt három évben több mint 50 százalékkal 258 ezer euróra növekedett, miközben a hozam felére, 5,5-7 százalékra csökkent. Budapesten a következő 3 évben 3200 új, négycsillagos szállodai szoba épül.

Sasha Golubovics, a cég vezető tanácsadója arról számolt be, hogy a fejlesztők és a bankok tíz éve még alig értettek a szállodapiachoz, a kereskedelmi és az irodaépületek fejlesztésében voltak otthon. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, vannak olyan bankok, amelyek külön csoportot szerveztek a szálloda finanszírozásra.

Jelenleg a szállodafinanszírozásra adott hitelek kamata 1,6-2,5 százalékkal haladja meg az Euribort. A hozamokat – a szálloda bérbeadása esetén – 6,5-9 százalékkal kalkulálják.

A régióban Prága és Budapest szállodapiaca „érettnek” minősül a szakértők szerint. Prága előnye, hogy több a külföldi vendég, mint Budapesten, ráadásul a többet költő észak-amerikaiak és oroszok száma növekszik. Magyarország további hátránya, hogy a forint euróhoz mért árfolyama is csökkenti a szállodák árbevételét.

A Cushman and Wakefield tanácsadói a magyar szállodapiac érdekességének nevezték, hogy megjelentek rajta a hazai befektetők is, így például a Wing (korábban Wallis Ingatlan), valamint a Home-Center és az SCD.