szerző:
MTI

A lízingpiacon is érzékelhetőek a nemzetközi pénzügyi válság hatásai, így már több társaság is bejelentette a finanszírozás átmeneti vagy tartósabb szüneteltetését egyes devizanemekben - értékelte a helyzetet és megfogalmazta várakozásait a Magyar Lízingszövetség hétfőn.

Az elkövetkező hetekben kisebb-nagyobb mértékben várhatóan minden piaci szereplő érvényesíteni fogja közvetítői és ügyfelei felé a megnövekedett országkockázatból és a likviditás hiányából fakadó hatásokat, így várhatón szigorodnak majd a finanszírozási feltételek, illetve növekednek a költségek - hangsúlyozta Lévai Gábor, a szövetség főtitkára.
    
A gépjármű értékesítés - finanszírozás területén jelentős átrendeződésre számítanak. Az alacsonyabb kamatú -  és jóval magasabb árfolyam-kockázatú - devizafinanszírozás átmeneti vagy tartósabb szünetelése, az ügyfelek rosszabb fizetőképessége miatti kockázati felár növekedése drágíthatja a finanszírozást.
    
A gépjármű-kereskedők az árnövekedés egy részét továbbháríthatják a gépjármű-vásárlókra, azonban az így kieső, és eddig jórészt a kamatba csomagolt bevételeik vissza fognak kerülni az autók árába, ahonnan az elmúlt évek során gyakorlatilag eltűnt az árrés. A Lízingszövetség arra számít, hogy a gépjárművek árának transzparenssé válásával eltűnnek az újautó-értékesítésben mára nagyon elterjedt, akár több millió forintos, 20-50 százalékos árkedvezmények. A következő időszakban az autóértékesítés csökkenése és a kockázatkezelési elvek szigorodása miatt a gépjármű-finanszírozás volumenének csökkenésére lehet számítani. 
    
A kis- és középvállalati szektor helyzetének romlása, a finanszírozási feltételek szigorodása miatt a gép-berendezés, mezőgazdasági gép finanszírozás területén tovább nőhet a jelentősége annak, hogy az illetékes minisztériumok - az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál a nemzeti hatáskörbe tartozó kamattámogatási konstrukciónál egyébként már létező gyakorlatnak megfelelően - képesek-e a pénzügyi lízing finanszírozási forma integrálására az EU-társfinanszírozott beruházás-támogatási programokba. Ennek további késlekedése esetén a támogatott beruházások jelentős csökkenésére, és ezen keresztül a mikro- és kisvállalatok finanszírozási helyzetének drámai romlása várható.
    
Az ingatlanfinanszírozás területén várható a lízing, mint biztonságosabb finanszírozási forma előtérbe kerülése, hiszen itt a finanszírozó a futamidő végéig tulajdonosa az ingatlannak, ezáltal jobb helyzetben van, mint a hitelező - tette hozzá Lévai Gábor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

A hazai lízingpiacra is begyűrűzött a válság

A lízingpiacon is érzékelhetők a nemzetközi pénzügyi válság hatásai, a magyarországi eszközfinanszírozó cégek forrásai szűkülnek, drágulnak – állítja a Magyar Lízingszövetség. Új autó esetén várhatóan jóval drágább lesz a finanszírozás, az ingatlanpiacon viszont előtérbe kerülhet a lízinges megoldás.

hvg.hu Gazdaság

Lakáslízinggel illetéket spórolhatunk

A 2007. évi duplázás után az idén a tervek szerint megkétszerezi, 32 milliárd forintra növeli szerződéses portfolióállományát az OTP Lakáslízing Zrt. - jelentette be Dunavölgyi Mária. A társaság vezérigazgatója a lakáslízing előnyeiről is beszélt az OTP leányvállalatának tavalyi évértékelése kapcsán.

hvg.hu Vállalkozás

A lízing, a diszkrimináció és az EU-s pályázatok

A hazai támogatási rendszer egyelőre nem ad lehetőséget a kis- és középvállalkozások számára legalkalmasabb finanszírozási eszköz, a lízing alkalmazására az EU-pályázatokon. A Lízingszövetség a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz (NFGM) fordult annak érdekében, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban részt vevő projektek esetében a hazai támogatási rendszer is fogadja el a kis- és középvállalkozások számára lényeges finanszírozási formát.

MTI Gazdaság

Januártól nem árverezheti el a végrehajtó a lízingelt autókat

A lízingelt, illetve hitelre vásárolt autókra úgy is alapítható jelzálogjog jövő januártól, hogy a zálogszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, illetve a finanszírozott autók nem lesznek elárverezhetők – az erről szóló törvénytervezet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható.

Vállalkozás

Bérlés vagy lízing: melyik éri meg a cégnek?

A kis- és közepes, szolgáltatási szektorban aktív vállalkozások közül sokan spórolnak és nem irodaházakban végzik tevékenységüket, hanem nagyobb lakásokat használnak irodaként. A bérleti díjjal azonos nagyságrendű összeget fizethetnek részletként, ha lízingelnek. Melyiket célszerű választaniuk?

Karácsony vissza akarja adni Budapestet a budapestieknek

Karácsony vissza akarja adni Budapestet a budapestieknek

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat