szerző:
MTI

A 3 százalékos cél felé közelítő éves magyarországi inflációt és már recesszióra utaló GDP-adatot jósolnak londoni feltörekvőpiaci elemzők az adatsor pénteki ismertetése előtt.

A Cityben működő nyolc nagy befektetési és gazdaságelemző ház – Citigroup, 4cast, Wood & Co., Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Barclays Capital, BNP Paribas – 3,0-3,4 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést vár januárról az egy évvel azelőttihez viszonyítva (decemberben ez az adat 3,5 százalék volt). Az előrejelzési átlag 3,16 százalék.

A prognózisok között két olyan is van, amely szerint az éves összevetésű, teljes kosárra számolt magyarországi infláció a múlt hónapban már a Magyar Nemzeti Bank által kijelölt 3,0 százalékos célra süllyedt, további három elemző ennél alig gyorsabb, 3,1 százalékos éves inflációt vár az idei első hónapról.

A tavalyi utolsó negyedéves előzetes GDP-adatra érvényes hét előrejelzés igen széles sávban mozog (a Citigroup nem adott prognózist). Az elemzői jóslatok a stagnálástól a 2,0 százalékos éves összevetésű visszaesésig terjednek, de a többség mínuszt vár.

A Barclays Capital befektetési bankház londoni elemzői, akik 1,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak 2008 negyedik negyedében, úgy fogalmaztak: valószínűleg az a negyedév lesz az első, amelyben a magyar gazdaság éves szinten negatív növekedést produkált.

Az előzetes növekedési adattal kapcsolatban a legderűlátóbb a Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. tanácsadó és elemző ház, amely stagnálást jósol; a legborúlátóbb prognózist a 4cast cég adta, 2 százalékos GDP-visszaesést várva a tavalyi utolsó negyedről.

A felmérésbe bevont Cty-beli házak közül a 4cast és a Goldman Sachs tartja érvényben a legkomorabb növekedési előrejelzéseket Magyarországra. A 4cast 3,0 százalékos, a Goldman Sachs londoni befektetési részlege nem kevesebb, mint 4,2 százalékos magyarországi gazdasági visszaesést vár 2009 egészére. Az utóbbi cég a tavalyi negyedik negyedévre is már 1,9 százalékos éves szintű GDP-mínuszt jósol.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlege is megerősítette azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság már most "teljes körű recesszióban" van; a cég elemzői a tavalyi negyedik negyedévről 0,2 százalékos éves GDP-mínuszt, az idei év egészére pedig 2 százalékost várnak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató még nagyobb, 0,8 százalékos éves összevetésű magyarországi GDP-mínuszt valószínűsít reálértéken a tavalyi negyedik negyedévről, a szezonális kiigazítással, negyedéves összehasonlításban számolt összkibocsátási érték pedig a ház előrejelzése szerint 1,0 százalékkal csökkent 2008 utolsó három hónapjában.

A cég elemzői szerint a negyedik negyedéves GDP-adatok jó eséllyel megerősítik, hogy Magyarországon a tavalyi év második felében elkezdődött a recesszió.

A londoni befektetési és elemző házak januári inflációs és tavalyi negyedik negyedévi GDP-előrejelzései:

Citigroup: 3,1;
4cast: 3,0; -2,0
Wood & Co.: 3,3; 0,0
Goldman Sachs: 3,1; -1,9
JP Morgan: 3,0; -0,8
Merrill Lynch: 3,3; -0,2
Barclays Capital: 3,1; -1,5
BNP Paribas: 3,4; -0,7

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kamatcsökkentést várnak londoni elemzők

Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetűen már 4 százalék alatti éves összevetésű magyarországi inflációt várnak a múlt hónapról, és a későbbiekben már meredeken - az év közepéig 2 százalék alá - lassuló drágulási ütemet jósolnak. Ebben a környezetben a citybeli szakértők zöme a legutóbbi forintgyengüléssel együtt is valószínűsíti a kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésén.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: bizonytalan magyarországi kamatvárakozások

Meglehetősen bizonytalan - kamattartástól fél százalékpontnál nagyobb mértékű kamatcsökkentés lehetőségének felemlítéséig terjedő - előrejelzéseket adtak londoni feltörekvő piaci elemzők az MNB hétfői kamatdöntő ülésére, az általános citybeli nézet azonban az, hogy a legutóbbi árfolyammozgások valószínűleg elővigyázatosabbá teszik a Monetáris Tanácsot.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: nemsokára 2 százalék alatt az infláció

Hamarosan 2 százalék alá süllyed az éves összevetésű magyarországi infláció, a jegybank azonban a külső piaci körülmények miatt valószínűleg csak óvatos pénzügypolitikai enyhítésre vállalkozik, mondták a várakozásoknak megfelelő decemberi inflációs adatok csütörtöki ismertetése után londoni feltörekvő piaci elemzők.

MTI Karrier

Londoni elemzők: állások százezrei szűnnek meg a Cityben

A citybeli befektetési banki állások tömeges leépítése nyomán a londoni üzleti szolgáltatói szektorban is súlyos mértékű, több százezres elbocsátások várhatók a következő években az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző és elemző cég hétfői prognózisa szerint.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: két számjegyű ipari visszaesés

A világszintű feldolgozóipari termelés értékének soha nem mért ütemű, százalékosan és éves összevetésben két számjegyű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI).

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: hátramenetben a világgazdaság motorjai

A világgazdasági összkibocsátás (GDP) kétharmadát adó húsz legnagyobb gazdaság közül 17 recesszióban lesz az idén, és a bankrendszerek kényszerű újratőkésítésére indított programok is hatalmas terheket rónak ezekre az országokra, áll a Standard & Poor's Londonban kiadott átfogó szuverén adósi helyzetértékelésében, amely szerint az amerikai bankszektor tőkepótlására fordított összeg meghaladhatja az éves amerikai GDP-érték 13 százalékát.

Még mindig vár a pénzére a móri mészárlás nyomravezetője

Még mindig vár a pénzére a móri mészárlás nyomravezetője

115 ezer idős magyar dolgozik a nyugdíj mellett

115 ezer idős magyar dolgozik a nyugdíj mellett

Kinyomta a rátámadó krokodil szemét egy ausztrál férfi

Kinyomta a rátámadó krokodil szemét egy ausztrál férfi

Feltrancsírozta a vonat a taxit Vecsésnél

Feltrancsírozta a vonat a taxit Vecsésnél

Útlevél nélkül utazhatnak egymáshoz a szerb, albán és észak-macedón állampolgárok

Útlevél nélkül utazhatnak egymáshoz a szerb, albán és észak-macedón állampolgárok

Bizarr videó került elő Kínából, gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel

Bizarr videó került elő Kínából, gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel