szerző:
MTI

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első öt hónapjában 3,6 százalékkal, májusban 4,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első négy hónapjában 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Áprilisban folytatódott és gyorsult a forgalom mérséklődése, volumene 4,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,3 százalékkal maradt el a márciusitól.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első öt hónapjában 2.724 milliárd forint, májusban 599 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 13 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le, míg a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009. január-májusban 2,6 százalékkal, májusban 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
Májusban az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) értékesítésének volumene 2,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi forgalmának volumene nem változott áprilishoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma az első öt hónapban 6,7 százalékkal, májusban 8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz mérten.

Májusban szinte az összes üzlettípus forgalma csökkent, csak az illatszer- és a használtcikk-üzleteké haladta meg előző évit. A legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek, valamint a könyv-, újság-, papíráru-, és egyéb iparcikk-üzletek eladásai maradtak el az előző év azonos havitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem májusi volumene 2,6 százalékkal kisebb volt az áprilisinál.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áron számított forgalma az első öt hónapban 0,5 százalékkal növekedett, májusban kismértékben, 0,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint májusban az üzemanyagkutak eladásai áprilishoz viszonyítva nem változtak.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 májusában folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 3,1 százalék, az eurózóna országaiban 3,3 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest. Az elérhető adatok szerint növekedést csak Svédországban és Lengyelországban mértek, mialatt a többi tagállamban csökkentek a kiskereskedelmi eladások; a legnagyobb visszaesés Lettországban és Litvániában volt.

Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első öt hónapjában 29,5 százalékkal, májusban, 36,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

Az adatok a piaci várakozásoknak nagyjából megfeleltek (Oldaltörés)


A piaci várakozásoknak nagyjából megfeleltek a májusi kiskereskedelmi forgalom pénteken közzétett adatai; a csökkenő trend minden bizonnyal folytatódni fog a következő hónapokban - vélekedtek elemzők.

Amíg a jövedelmek csökkennek, a munkanélküliség és az infláció pedig nő, további csökkenés várható a kiskereskedelmi forgalomban - hangsúlyozta Kondrát Zsolt. Az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint a csökkenő trend a következő hónapokban is folytatódni fog; júniusra éves bázison jelentős, 6,5 százalékos visszaesést vár, annak ellenére, hogy a májusi adat kis mértékben kedvezőbb lett várakozásainál.

Kondrát Zsolt rámutatott: teljesen természetes, hogy csökkenő jövedelmek és bizonytalan kilátások mellett a használtcikk- és élelmiszerértékesítés kevésbé, a tartós fogyasztási cikkek, gépjárművek forgalma erőteljesebben csökken.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. makroelemzője elmondta: nem okoztak meglepetést a májusi adatok, azok egybeestek várakozásaival. Kollégájához hasonlóan úgy vélte, hogy a csökkenő reálbérek, a második félévtől életbe lépő adóemelések, valamint a csökkenő szociális transzferek hatására tovább csökken majd a lakossági fogyasztás.

Június egy érdekes átmeneti hónap lesz, a július 1-jei adóemelés miatt előrehozott vásárlások ugyanis enyhén javíthatják a forgalmat - mutatott rá az elemző. Júliustól azonban újabb drasztikus romlásra lehet számítani - hangsúlyozta.

Suppan Gergely szerint az apadó belső kereslet mellett a szlovák, osztrák és szlovén bevásárlóturizmus visszaesése tovább gyengítheti a kiskereskedelmi forgalmat a második félévben. A forint erősödött, a szlovák kereskedők pedig jelentős árleszállításokkal próbálják visszahódítani a vásárlókat.

Suppan Gergely azzal számol, hogy a visszaesés 4,5-5 százalék körüli ütemre gyorsulhat a második félévben. Csak azért nem esik jobban a forgalom, mert a tavalyi bázis is rendkívül alacsony - tette hozzá a makroelemző.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

Babosnak már véget is ért a wimbledoni torna

Babosnak már véget is ért a wimbledoni torna

Suárez elfelejtette, hogy a kapus kézzel is labdához érhet – videó

Suárez elfelejtette, hogy a kapus kézzel is labdához érhet – videó

Autósbanda ébreszti éjszakánként a mindszentieket

Autósbanda ébreszti éjszakánként a mindszentieket

Megállt a szíve egy tusnádfürdői wellnessközpontban egy 15 éves magyarországi fiúnak

Megállt a szíve egy tusnádfürdői wellnessközpontban egy 15 éves magyarországi fiúnak

A barlangból kimentett thai fiúk közül ketten búvárok akarnak lenni, ha felnőnek

A barlangból kimentett thai fiúk közül ketten búvárok akarnak lenni, ha felnőnek