szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az év harmadik és negyedik negyedévében a hitelkereslet már ismét növekedhet, illetve a bankok nem szigorítják tovább hitelezési feltételeiket, miközben a következő félévre előretekintve a bankok további portfólióromlásra számítanak - áll a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett hitelezési felmérésében, amelyet júliusban végzett a jegybank.

A felmérés megállapítja: 2009 második negyedévében tovább csökkent a magyar bankok hitelezési hajlandósága, és szigorodtak – bár a korábbinál kisebb mértékben – a hitelezési feltételek. A válaszok szerint a szigorítás fő oka már nem a likviditási kockázatokkal, hanem elsősorban a gazdasági visszaesés várható hatásával magyarázható. Ugyanakkor a bankok visszajelzései azt valószínűsítik, hogy 2009 harmadik és negyedik negyedévében a hitelkereslet már ismét növekedhet, illetve a bankok nem szigorítják tovább hitelezési feltételeiket.

A háztartási hitelezésben 2009 második negyedévében is folytatódott a hitelkínálat és a hitelkereslet csökkenése, de már kevesebb bank számolt be a hitelezési feltételek szigorításáról. A szigorítás ebben a negyedévben is elsősorban a nem ár jellegű feltételekben jelentkezett. Az előző negyedévhez hasonlóan most is a háztartási hitelportfólió romlásáról számoltak be a bankok mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelek szegmensében.

A következő fél évre előretekintve a bankok további portfolióromlásra számítanak, a romlás mértéke azonban kisebb lehet. Az év második felében a bankok már nem tervezik hitelezési feltételeik további jelentős szigorítását, sőt volt olyan bank is, amely enyhítést jelzett előre.

A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság visszafogását jelzők aránya tovább mérséklődött, ugyanakkor az üzleti célú ingatlanhitelezésben továbbra is a hitelkínálat határozott csökkenését jelezték. A vállalati finanszírozás következő féléves időszakára vonatkozóan a bankok a kihelyezni kívánt hitelmennyiség fenntartását, illetve enyhe növelését prognosztizálták.

A hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet – a beruházások visszaesése miatt – csökkent, míg a rövid lejáratú hitelek iránti igény nőtt, emiatt a válaszadók összességében a vállalati hitelek iránti kereslet erősödését érzékelték. A második negyedévben a felmérésben részvevő bankok tovább szigorították a hitelezési feltételeiket, de erőteljesen csökkenő arányban. A válaszok szerint a szigorítás fő oka már nem a likviditási kockázatokkal, hanem elsősorban a gazdasági visszaesés várható hatásával magyarázható. A bankok a portfolióminőség romlását tapasztalták 2009 második negyedévében, és többségük szerint a portfolióromlási trend folytatódni fog a következő fél évben is.

Az önkormányzati szektorban az előző felmérésben jelzett mérsékelt szinthez képest növekedett a hitelkereslet. Ez részben az európai uniós támogatási programok önerőigényének, részben a folyó finanszírozási szükségletnek köszönhető. A bankok az elmúlt negyedévben tovább szigorították az önkormányzatok hitelezésének feltételeit.

A Magyar Nemzeti Bank 2003 tavaszán indította el a banki hitelezési folyamat jobb megértését szolgáló, félévenkénti kérdőíves felmérését. Mintául a Federal Reserve Board negyedéves kérdőíve szolgált. A hazai kérdőív megfelelő harmonizáltságának érdekében figyelembe vette az Európai Központi Bank által időközben indított felmérésének sajátosságait is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Harminc bank hitelezését vizsgálják a jogvédők

Harminc bank és más pénzintézet lakáshitelezési szokásai ügyében indított vizsgálatokat a Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet - értesült a HavariaPress. A testület azt vizsgálja, hogy milyen módosításokat hajtottak végre az érintett pénzintézetek a lakáshitelek feltételeiben a gazdasági válság kezdete óta.

hvg.hu Gazdaság

Simor: a bankok nem azért nem hiteleznek, mert nincs pénz

Véget ért a bankszektor aranykora. A magas profitok időszaka a válság elmúltával sem tér már vissza. A szabályozás szigorodik, megnő a felügyeleti kontroll, felértékelődik a hatékonyság és a minőség szerepe, csökken a kockázatvállalási hajlandóság - hangzott el a Figyelő által rendezett Első Bankárkonferencián.