szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romániában 16 700 csődeljárás indult az első hét hónapban, 70 százalékkal több, mint a tavalyi első hét hónapban, ezt közölték a román csődgondnokok szövetségében (UNPIR).

A legtöbb eljárás a kiskereskedelemben kezdődött, ezt követte az ingatlanágazat, az építőipar és a textilipar.
A megkezdett csődeljárások negyede Bukarestben és Konstancában (Constanta) volt.

Románia hazai összterméke (GDP) a második negyedévben - folyó áron szezonális kiigazítással 120,4 milliárd lej (7793 milliárd forint) -, 1,1 százalékkal kisebb volt az első negyedévinél, és 8,7 százalékkal maradt el a tavalyi második negyedévitől, amint a román statisztikai hivatalban közölték szintén kedden. Az adatokat kissé javították a korábbi hivatalos becslésben szerepelt mínusz 1,2 százalékhoz, illetve mínusz 8,8 százalékhoz képest.

Az első negyedévben negyedévről negyedévre 4,6 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 6,2 százalékkal teljesített kevesebbet a román gazdaság.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a román GDP az idén akár 8,5 százalékkal csökkenhet. Romániában a tavalyi harmadik negyedévben kezdődött a visszaesés negyedéves összehasonlításokban, illetve éves összehasonlításokban a tavalyi utolsó negyedévben, ennek ellenére a hazai össztermék tavaly évi átlagban még 7,1 százalékkal nőtt, tavalyelőtt 6,2 százalékkal bővült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

A csődtörvény nem oldja meg a hitelezők problémáit

A szeptember 1-től hatályos új csődtörvény kimondott célja az, hogy vonzóbbá tegye a csődeljárást mind a bajba jutott adósok, mind a hitelezői szemében, A felszámolás elkerülése a legtöbb érintett szempontjából mindenképpen szerencsés, a hatékony követeléskezelés már a szerződéskötés napja előtt célszerű gondoskodniuk a vállalkozásoknak.