szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Varga Mihály szerint egy hiteles és reális gazdasági program indokolttá teheti, hogy a jövő évi hiánycél ne legyen "kőbe vésve". Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy a 2010-es költségvetéshez több száz, az önkormányzatokat, az egészségügyet és az oktatást, valamint a környezetvédelmet érintő módosító indítványt ad be a Fidesz.

A költségvetés visszavonásával kapcsolatban kifejtette: a Bajnai-kabinet által benyújtott büdzsével a Fidesz nem ért egyet, és ha kormányra kerül, vagy visszavonja, és újat alkot, vagy pótköltségvetést készít; hogy milyen technikát választanak, azt majd az adott helyzetben döntik el. Annyit előlegezett meg, hogy a pót- vagy új költségvetés előkészítésével kapcsolatos munkát már elkezdték, "nem a sötétbe ugranak".

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint a hiánycél kőbe van-e vésve, a párt alelnöke közölte: nincs. Szerinte egy hiteles, reális gazdasági forgatókönyv mellett érdemes a hiánycélt akár "nagyobb összegre venni", mert lehet olyan beruházási, munkahelyteremtő része egy programnak, amely ezt a lépést indokolttá teheti.

Kifejtette, hogy a Fideszben jelenleg két koncepció fut egymással párhuzamosan: a családi adózás rendszere, illetve az egykulcsos adóztatás. Mint mondta, majd a választási program elkészültével derül ki a végleges álláspont, de hangsúlyozta, ő maga el tud képzelni olyan megoldást, amely egyszerre érvényesíti a demográfiai és az adózási szempontokat.

A múlt hétvégi Közgazdász vándorgyűlésen elhangzottakkal kapcsolatban azt mondta: már 2001-ben dolgoztak a Pénzügyminisztériumban egy egykulcsos koncepción, de nem a bevezetés szándékával, hanem hogy kiszámolják, mivel járna, ha a kedvezményeket kivennék az adórendszerből, és csak egy adókulcs lenne.
A mostani kabinettől örökölt helyzet is befolyásolja majd azt, hogy egy következő kormány mikortól tud adót csökkenteni - mondta, hozzátéve: leltárt kell készíteni arról, mi maradt a kasszában, mekkora a garanciavállalások mértéke, hiszen nagyon sok kétes garanciavállalása van a Bajnai-kormánynak.

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnökeként jelezte: a Fidesz-frakció a költségvetéshez több száz, elsősorban az önkormányzatokat, az egészségügyet és az oktatást, valamint a környezetvédelmet érintő módosító indítványt ad be.

Átcsoportosítás a tartalékból?

Arra a kérdésre, hogy e területekre honnan csoportosítanának át, azt válaszolta, szerintük túlzottan magas a 325 milliárd forintos tartalék. Kifejtette: nem tartható az az eljárás sem, hogy a kormány ezt az összeget kivonja a parlament hatásköréből, és saját maga osztja el. A forrásokról szólva kiemelte még, nincs szükség több mint 40 milliárdos kormányzati informatikai kiadásokra; emellett pedig a Fidesz spórolna a kamatkiadásokon, és - sorolta - van lehetőség arra is, hogy adócsökkentésben gondolkozzanak.

Emlékeztetett, hogy a Fidesz négy alapelemre építi a gazdaságpolitikáját: hitelesség visszanyerése, fiskális konszolidáció, azaz az államháztartás rendbe tétele, versenyképesség-javító lépések, azon belül adócsökkentés és egy gazdaságpolitikai program elindítása, végül pedig az euró bevezetésének előkészítése, "tehát egy olyan hiteles csatlakozási pálya felvázolása, amelynek a végén tudunk mondani egy időpontot".

A kormányváltás után tervezett lépésekre a növekedésből, hitelességből, kisebb bürokráciából és kisebb korrupcióból lesz forrás - mondta. Hozzátette: amikor 1998-ban a Fidesz-kormány átvette az ország vezetését, egy-másfél év után tudta a növekedést stabilizálni, ma azonban a helyzet rosszabb, "de, ha soha nem kezdjük el, soha nem lesz növekedés ebben az országban".

Nincs se stabilitás, se hitelesség

Varga Mihály vitatta, hogy Magyarország visszanyerte volna hitelességét, stabilitását. Mint mondta, ő személy szerint nem látja a stabilitás jeleit, hiszen "tíz forintokat leng ki a forint per euró árfolyam". Másrészt szerinte azért sem lehet stabilitásról beszélni, mert az országban 10 százalék felett van a munkanélküliség. Harmadsorban az IMF-hitel és az államadósság mértéke sem a stabilitást támasztja alá. Szerinte, ha jövőre a piaci hangulat nem változik meg alapvetően, akkor az ország külső intézményi segítség nélkül nem tudja fedezni az államadósságát.

Megerősítette, ha a Fidesz kerül kormányra, visszavonja az ingatlanadót és hozzányúl a családtámogatási rendszerhez. Arra a felvetésre, miszerint a 13. havi nyugdíjat visszaállítják-e, azt mondta: az a fontos, hogy a nyugdíjasok ne járjanak rosszabbul, annak nincs jelentősége, hogy 12 vagy 13 hónap alatt kapják meg ezt az összeget. Mint megjegyezte: a Fidesz olyan lépéseket hoz majd, amelyek a nyugdíjak reálértékét stabilizálják.
A közszféra 13. havi bérével kapcsolatban ismételten leszögezte, nem tudják, milyen helyzetet örököl majd egy esetleges Fidesz-kormány, "kifosztott kasszával minden döntést jobban át kell gondolni".

Az IMF-hitel újratárgyalását firtató kérdésre azt mondta: "kettőn áll a vásár". A jegybank volt alelnökét, Szapáry Györgyöt kérték fel arra, hogy folyamatos legyen a kapcsolat a Nemzetközi Valutaalappal, de - mint rámutatott - a szervezet szerepköréből fakadóan a kormányokkal tárgyal. Megjegyezte, hogy a Fideszt nem vonták be a 2008. novemberi szerződés előkészítésébe, arról tájékoztatást sem kaptak, vagyis "most még ismeretlen tartalmú dologról beszélünk, nem tudjuk, hogy pontosan mi van a szerződésben, és van-e olyan záradéka, amit nem ismerünk".

Közölte azt is: jelenlegi formájában a Fidesz leállítaná a sukorói kaszinóberuházást, de szerinte ezt már a Bajnai-kormánynak meg kellene lépnie, hiszen az Állami Számvevőszék is jelezte, hogy a földügylet semmis.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Orbánék hívhatják le az IMF-hitel következő részleteit

A kormány jelenleg arról tárgyal a Nemzetközi Valutalappal (IMF), hogy ne az eredeti határidőben kelljen lehívni a készenléti hitelkeret következő összegeit, hanem későbbi időszakban lehessen ugyanezt megtenni - erről Oszkó Péter pénzügyminiszter beszélt a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László: nem gazdaságunk visszaesése, hanem szerkezete a gond

Magyarország gazdasági visszaesése nem olyan tragikus, mint ahogy azt sokan képzelik. A csökkenés mértéke egyáltalán nem rendkívüli más országokhoz képest, inkább a magyar gazdaság elavult szerkezete okoz gondot. Könnyű és gyors megoldás sajnos nincs – mutatott rá Csaba László akadémikus, a Közép-Európai Egyetem (CEU) közgazdász professzora az SAP Siófokon megrendezett konferenciáján.

MTI Itthon

Bajnai lemond, ha nem szavazzák meg a költségvetést

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán New Yorkban jelezte: lemond, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben. De azt is közölte, bizonyos benne, hogy a tervezetet a törvényhozás jóváhagyja.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Oszkó: Magyarország 2011-ben érhet bizonyítási ponthoz

Folytatni kell a szigorú költségvetési politikát és fenn kell tartani a fiskális fegyelmet ahhoz, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állhasson 2011-re – emelte ki Oszkó Péter pénzügyminiszter és más felszólalók "A gazdasági válság és az Európai Unió" című konferencián, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia rendezett Budapesten.

MTI Gazdaság

Oszkó: jövőre 400 milliárddal kevesebb lesz a bevétel

Jövőre a 2009-ben vártnál 400 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a költségvetés, így ekkora további megtakarításra van szükség. A jövő évi költségvetés felelőtlen eladósodásra nem épülhet, fő prioritása lesz az ország stabilitásának megőrzése, a gazdasági növekedés beindításának előkészítése és a kitűzött hiánycél elérése - ismertette Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

Varga Mihály: egykulcsos adóra van szükség

A költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a 47. közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László az utálatos kamatról és a jövő önfelemésztő politikájáról

Ami az IMF-et érdekli, rendben van, viszont ami minket kellene, hogy érdekeljen, az nincs - mondta a hvg.hu-nak Csaba László akadémikus a magyar gazdaság helyzetét jellemezve. A Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdász professzorát a kamatcsökkentés lehetőségéről, a költségvetési szigor értelméről, az euró mielőbbi bevezetésének esélyeiről, illetve a várható világgazdasági tendenciákról kérdeztük.

MTI Gazdaság

Egymást erősítő reformokat sürget Csaba László

Magyarországon egymást erősítő reformokra van szükség: rövidtávon a decentralizáció és az államháztartás kiegyensúlyozása lenne fontos lépés, középtávon pedig az euró bevezetése köré kell csoportosítani az intézkedéseket - mondta Csaba László közgazdász, egyetemi tanár az Eurobarometer magyar jelentését ismertető rendezvényen.

hvg.hu Gazdaság

Oszkó a Dow Jones-nak: miért hosszabbították meg az IMF kölcsönét

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Dow Jones-nak nyilatkozva elmondta: az ország javuló pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy az IMF jelenlegi kölcsönének jövő októberi lejárta után ne kelljen újabb hiteleket felvenni a szervezettől. A magyar fiskális és monetáris politikáról szóló fejtegetéseit a mai Wall Street Journal idézi.

Gazdaság

Pontokba szedve: Járai kontra Bajnai

Nem volt igazi összecsapás – sem tematikusan, sem időben-térben. Előbb Orbán Viktor első pénzügyminisztere, a jegybank későbbi elnöke, Járai Zsigmond beszélt a Közgazdász-vándorgyűlés mintegy félezer hallgatója előtt, majd egy órával később a Washingtonból Bécs érintésével Zalakaroson landoló kormányfő. Kettejük között szünet, s lazításképpen Futó Péter és Parragh László előadása a válságkezelés árnyoldalairól – munkaadói nézőpontból. A szokásos, kulturált elégedetlenség.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

László Csaba: Egyetlen húzással 70 milliárdot tett zsebre az állam

Bár a vagyonadó mindössze 25 milliárd forint extra adóbevételt jelentene, jogszerűségét máris többen megkérdőjelezték. Senki nem beszél viszont arról a 70 milliárdról, amelyet a vállalkozók zsebéből húztak ki, hogy a pénz az államkasszát gyarapítsa. László Csabával, a KPMG adópartnerével a 70 milliárdos trükkről és a 2010-es adócsomag várható hatásairól beszélgettünk.

Karácsonynak négyest adtak, Orbánt inkább gyanakvással figyelték a hvg.hu olvasói

Karácsonynak négyest adtak, Orbánt inkább gyanakvással figyelték a hvg.hu olvasói

Hollik szerint "békés megemlékezőket" nácizott le Karácsony Gergely

Hollik szerint "békés megemlékezőket" nácizott le Karácsony Gergely

Az EU reméli, hogy Trump megváltoztatja a döntését, és nem hagyja ott a WHO-t

Az EU reméli, hogy Trump megváltoztatja a döntését, és nem hagyja ott a WHO-t