Elemzők: lassú javulást mutat a szeptemberi külkereskedelmi mérleg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lassú külpiaci fellendülés jeleit mutatják a szeptemberi külkereskedelmi mérleg előzetes exportadatai, bár az elemzők különböző várakozásaihoz képest eltérő lett a KSH által közölt adat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett előzetes adati szerint szeptemberben 485,6 millió eurós, míg az első háromnegyed évben 3,322 milliárd eurós többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg, szemben a 2008 szeptemberi 95,1 millió eurós pozitívummal, illetve a 2008 első háromnegyed évi 171,6 millió eurós hiánnyal.

Barta György, a CIB Bank makrogazdasági elemzője elmondta, hogy a szeptemberre vonatkozó saját 347 millió eurós többletet előrejelző várakozásukhoz, és a 370 millió euró többletről szóló elemzői konszenzushoz képest is jobb lett a külkereskedelmi mérleg egyenlege szeptemberben.

Az export csökkenésének üteme lassult, ami a külpiacokon óvatos fellendülést jelez, ugyanakkor az import a gyenge belső kereslet hatására az exportnál gyorsabb ütemben csökkent szeptemberben. A KSH közlése szerint az export értéke éves összehasonlításban szeptemberben 17,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor az import 23,6 százalékkal esett vissza.

A CIB elemzője felhívta a figyelmet, hogy a javuló külkereskedelmi mérleg kedvező azért, mert a folyó fizetési mérleget, így az országkockázat megítélését javítja, ugyanakkor „kozmetikázza", hogy az import nagyobb ütemben esik vissza az exportnál.

Az elemző megjegyezte, hogy a nettó magyar export lesz az egyetlen komponense a nemzeti összterméknek (GDP), amely valamelyest ellensúlyozni tudja a gazdasági visszaesés mutatójának romlását.

Az év további részében Barta György szerint a bázishatások miatt lassulhat a visszaesés, és ezért a várakozásaikban a jelenlegi 3,5 milliárd eurós éves többletet várhatóan négymilliárd közelébe emelik.

Az MKB Bank Zrt. elemzői 610 millió eurós többletet vártak szeptemberre, ehhez képest rosszabb lett a KSH adata – mondta Kondrát Zsolt a bank vezető elemzője. „Nem vártunk nagy fellendülést, csak lassú javulással számolunk” – tette hozzá. Az import a várakozásaiknak megfelelően alakult, az export azonban rosszabb képet mutat a vártnál.

Az elemző 2010 elejére vár növekedést az exportban, és ha az import is beindul, akkor jövőre 3,5 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel számol, míg az idén egész évre 4 milliárd euró körüli többletet vár.