Fehéroroszország cáfolja az olajstop hírét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A fehérorosz állami kőolajipar vállalat szóvivője hétfőn cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek miszerint Oroszország felfüggesztette az olajszállítást két finomítóba a Barátság (Druzsba) vezetéken a két ország közötti árvita miatt.

Vasárnap kereskedők arról számoltak be, hogy Oroszország a hétvégén felfüggesztette olajszállításait a fehérorosz finomítókba, mivel nem sikerült megegyezni a 2010-es olajszállítások feltételeiről. Emiatt a kőolaj ára hétfőn több mint kéthavi csúcsra, 81 dollárra emelkedett hordónként.

A fehérorosz Belneftekhim szóvivője hétfőn az Interfax szerint kijelentette: az árvita ellenére a finomítók megkapják a szerződésben rögzített mennyiséget, és fennakadás nélkül áramlik az olaj Európába is. A szóvivő tájékoztatása szerint a tárgyalások még hétfőn folytatódnak.

Az orosz és fehérorosz illetékesek szombaton kezdték újra tárgyalásaikat Moszkvában az idei szállítások feltételeiről, de nem sikerült megállapodniuk. Minszk ismét a tranzitdíjak emelésével fenyegetőzik, megtorlásul azért, mert Moszkva azt követeli, hogy Fehéroroszország fizessen vámot azokra a finomított termékekre, amelyeket az orosz olajból Európába exportál.

Fehéroroszország évente 20 millió tonna körüli nyersolajat vásárol Oroszországtól, ennek azonban csak nagyjából egynegyedét fogyasztja el, a többit feldolgozott formában továbbítja Európába. Ez a kivitel adja Fehérorszország exportbevételeinek egyharmadát, viszont a vám fehérorosz számítások szerint legalább 5 milliárd dollárral, azaz a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékával terhelné meg az államkasszát.

Moszkva korábban többször is kinyilvánította, hogy a fehérorosz belső fogyasztásra szánt kőolaj után Minszknek nem kell vámot fizetnie, az európai export után azonban igen.

Fehéroroszország területén korábbi adatok szerint 70 millió tonna orosz olaj haladt át a Barátság kőolajvezetéken keresztül lengyel és német finomítókba, valamint a vezeték déli leágazásán keresztül Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra.

Utoljára 2007. januárban robbant ki gáz- és olajvita Moszkva és Minszk között, amikor a Barátság vezetéken időlegesen le is állt az olajszállítás.