Franciaország lemondott egy 50 milliós vakcinarendelést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A francia kormány lemondta megrendelését az új típusú influenza elleni védőoltások több mint felére.

Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter a TF1 francia kereskedelmi televízióban hétfőn kijelentette, hogy a kormány 50 millió vakcinát mondott vissza. "Ezeket a megrendeléseket nem szállították ki, nem lettek kifizetve, így lemondtuk ezeket" - mondta. Bachelot hangsúlyozta, hogy a megrendelések felmondásával 350 millió eurót takarít meg a kormány.

A francia egészségügyi minisztérium eredetileg 94 millió adag vakcinát rendelt 712 millió euró értékben, arra számítva, hogy a hatásos védekezés céljából két oltásra lesz szükség. Ez az érték tavaly még 869 millió eurót tett ki, és az áfa változásának köszönhetően - 19,6 százalék helyett 5,5 százalék - csökkent 712 millióra.

Az orvosok jelenlegi álláspontja szerint azonban egy oltás is elegendő, ami miatt a 65 milliós országban - ahol eddig 5 millióan oltatták be magukat - jelentős többlet halmozódott fel.

A megrendelések lemondása mellett a francia kormány több millió vakcina eladását tervezi, miután túl soknak bizonyult a korábban megrendelt mennyiség. Háromszázezer adag oltóanyagot már el is adtak Katarnak, és kétmilliót szállítanak Egyiptomnak. Tárgyalnak más országokkal is, például Ukrajnával és Mexikóval.

A Le Parisen értesülése szerint Franciaország az eredeti, 6,25-10 euró közötti áron adja tovább a vakcinát. A kormány a Sanofi-Pasteur, a GlaxoSmithKline, a Novartis és a Baxter International gyógyszergyártól vette az oltóanyagot.

A H1N1 vírus miatt a december 29-i állapot szerint 198-an haltak meg Franciaországban, az elmúlt hetekben azonban a korábbihoz képest lényegesen csökkent az új megbetegedések száma.

Bár egyetlen politikai párt sem kérdőjelezte meg, hogy elővigyázatosságra van szükség, többen parlamenti vizsgálatot kezdeményeztek az oltási kampány eredményének megvonására.

A francia szocialisták azt vetették a kormány szemére, hogy a gyógyszeripar behálózta, ő a "nagy nyertese az ügynek". Még a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) a képviselője, Bernard Debré orvosprofesszor is keresetlen szavakkal bírálta "az óvatosság szélsőséges irányba elmozdított abszurd elvét", mondván, hogy a védőoltási kampány többe kerül, mint amennyi az összes francia kórház költségvetési hiánya.

Frédéric Lefebvre, az UMP szóvivője azzal verte vissza a kritikát, inkább arról szóljon a vita, hogy túl sokat tettek, mint hogy túl keveset.