Szerbia elveszítheti jóváhagyott világbanki hitelét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerbia elveszítheti világbanki hitelét, ha nem gondoskodik a hatékonyabb felhasználásról – jelentette ki a Blic című belgrádi újságnak Simon Grey, a Világbank szerbiai képviseletének vezetője.

A szakember szerint a kölcsönök hatékonyabb felhasználására van szükség, nem pedig újabb hiteligények benyújtására. Erre az évre a Világbank egyetlen új beruházási kölcsönt sem fog jóváhagyni Szerbiának a már megszavazott, a belgrádi költségvetés támogatására szánt 200 millió dolláron felül – mondta a képviseletvezető.

Grey úgy ítélte meg, hogy bár javult valamelyest a hitelfelhasználás, nem lehet azt mondani, hogy minden rendben van vele, továbbra is akadnak komoly problémák. Ezért Jane Armitage, a Világbank Délkelet-Európáért felelős igazgatónője áprilisban újból Szerbiába látogat, hogy tájékozódjon a kölcsönök felhasználásáról. Amennyiben a vizsgálat kedvezőtlen megállapításokra jut, a pénzintézet meggondolhatja, hogy ne csökkentse-e a Szerbiának szánt hitelt, vagy ne adja-e teljes egészében másnak.

A Világbank novemberben hagyta jóvá a szerb államháztartási hiány fedezésére szánt 200 millió dolláros hitelt. Ahhoz, hogy az erről szóló egyezség megszülessen, Szerbiának vállalnia kellett több megszorító intézkedést: az állami alkalmazottak fizetésére és a nyugdíjakra kimondott moratórium fenntartását és egy átfogó nyugdíjreform elindítását.

Ez utóbbira Simon Grey szerint azért is szükség van, mert a nyugdíjak a GDP 12 százalékát felemésztik, ami túlságosan sok pénz. Szerbiában túl liberális a korengedményes nyugdíjba vonulás szabályozása, ami szintén nem tartható fenn – mondta.