FBI-adatok: a recesszió hatása a bankrablásokra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy 20 százalékkal csökkent a bankrablások száma tavaly az Egyesült Államokban, pedig a hatóságok éppen ennek ellenkezőjétől tartottak: félő volt, hogy a mély recesszió miatt megsokasodnak a pénzintézetek elleni támadások.

Évtizedes minimumot ért el 2009-ben a bankrablások száma, pedig a gazdasági nehézségek és a kiterjedt munkanélküliség alapján nem erre lehetett számítani. A bankrablások számának alakulása Amerikában eddig a gazdasági hangulat egyik legpontosabb barométere volt, a munkaerőpiaci helyzet romlását rendszerint több bank kifosztása kísérte – mondta el a USA Today című lapnak Doug Johnson, az Amerikai Bankár Szövetség kockázatelemzési alelnöke. Véleménye szerint azonban a bankrablás ma már nem bizonyul hatékony pénzszerzési módszernek, mivel sok bűnöző pénz nélkül kénytelen távozni a kirabolni szándékozott bankból, a rablók nagy részét ráadásul el is kapják.

Amerikában a legtöbb bankrabló munkanélküli, de tettük elkövetésének indítéka többnyire nem az állástalanság, a háttérben leginkább a drogozás és a szerencsejátékok űzése miatti tartozás húzódik – mutatott rá a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy ügynöke.

Tavaly a rendőrség és a bankok is arra számítottak, hogy az emberek közül mind többen próbálkoznak elkeseredésükben erőszakkal pénzt szerezni a bankokból. Ez a várakozás azonban nem jött be, még a recesszió által erősen sújtott Miamiban, Los Angelesben és Detroitban sem.

A FBI adatai szerint tavaly a rablóknak csak töredékét motiválta az, hogy elvesztette állását. Országosan 5500 bankot raboltak ki, ez 18 százalékkal kevesebb az előző évi adatnál. Az elrabolt pénz mennyisége is visszaesett, az év első kilenc hónapjában több mint 25 százalékkal 30,5 millió dollárra.

Szakértők szerint a kevesebb rablást mindenekelőtt két dolog magyarázza: egyfelől az új biztonsági berendezéseknek köszönhetően a bankok egyre nehezebben foszthatók ki, másfelől az elkövetőknek mind kisebb az esélyük, hogy a pénzzel meg is tudjanak lépni a rendőrök elől.