Ajándék memóriakártyákkal fürkészik a kínaiak a nyugati üzleti titkokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A brit belsőelhárítás azzal vádolja Kínát, hogy memóriakártyákba rejtett kémprogramokkal próbál hozzáférni brit üzletemberek számítógépéhez - írta a Sunday Times brit lap.

Az MI5 titkosszolgálattól kiszivárgott dokumentum szerint a kínai hírszerző szolgálatok a nemzetközi vásárokon, kiállításokon különböző "ajándékokkal" és "túlzott vendégszeretettel" csalják tőrbe kiszemelt áldozataikat.

Az üzletembereknek ajándékozott fényképezőgépeken, memóriakártyákon olyan trójai programokat találtak, amelyekkel a kínai hírszerző szolgálatok az interneten keresztül férhetnek hozzá a számítógépeken tárolt adatokhoz.

A brit belső elhárítás szerint Kína ilyen hackermódszerekkel próbál hozzáférni a bizalmasan kezelt üzleti információkhoz, és a szigetország számára a kínai kormány jelenti a legnagyobb kémfenyegetést.

„A kínai hírszerző szolgálatok egyebek mellett arról ismeretesek, hogy a szexuális kapcsolatokat és a különböző illegális tevékenységeket kihasználva bírják együttműködésre áldozataikat” – idézte a brit lap az MI5 14-oldalas jelentését.