Gyengült a forint hétfőn délelőtt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyengült a forint az euróval szemben hétfőn délelőtt háromnegyed 11-kor az eurót 264,75 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, míg pénteken este 264 forint alatt volt az euró árfolyama.

A forint az országgyűlési választás első fordulója után erősödni kezdett, áttörte a 265-275 forint/eurós sávot, amelyben tavaly augusztus óta tartózkodott. A múlt hét végén aztán a térségi devizákkal együtt a forint is gyengülni kezdett, egyebek között azért, mert a Goldman Sachs elleni feljelentés miatt bizonytalanság uralkodott el a pénzpiacon, mire erősödésnek indultak az ilyen helyzetben jellemzően erősödő, úgynevezett biztonsági devizák, a dollár és a jen. A forint így 263,64-es euró árfolyamon zárt pénteken.

Az új hét a forint szempontjából csekély érdeklődés mellett, alacsony forgalommal indult - mondta az MTI-nek Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője, aki szerint eseménytelennek ígérkezik a következő öt kereskedési nap. A forint árfolyamát elsősorban a parlamenti képviselőválasztás második fordulójának várható eredményéről szóló közvélemény-kutatási adatok befolyásolhatják. A piac "nagyon pozitívan fogadná a Fidesz kétharmados győzelmét", így az ezt az eredményt valószínűsítő felmérések hatására minimálisan erősödhet a forint – mondta Kolba Miklós.

A forint és a többi térségi deviza gyengülésére számít Gáspár Anna, az Erste Bank elemzője, aki szerint a Goldman Sachs ügye mellett a görög adósságválság körüli, szűnni nem akaró feszültség és az izlandi vulkánkitörés miatti közlekedési problémák lehetnek hatással a devizapiacra.

Hétfőn délelőtt a forint némileg gyengült a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben is. Egy dollár 196,58 forintot ért hétfő délelőtt, a péntek esti 195,70 dollár után. Egy svájci frank 184,44 forintot ért hétfőn fél tízkor, szemben a péntek esti 184,02 forinttal, míg száz japán jen 214,17 forintba került, a péntek esti 211,91 forint után.

Hozzászólások