szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikaiak csaknem kétharmada, 65 százaléka támogatja a pénzügyi reformot, a bankok működési szabályainak szigorítását - derült ki az ABC News/Washington Post hétfőn ismertetett felmérési eredményeiből.

Az ezer felnőtt körében végzett felmérés szerint a népesség 31 százaléka ellenzi az Obama-kormány által kezdeményezett reformot.

A pénzügyi szabályozási reformról jelenleg a kongresszusban tárgyalnak, a demokrata és republikánus párti politikusok jelezték, hogy még nem született kompromisszum az ügyben.

Az ellenzéki republikánusok - akik a minél kisebb állami szabályozást tartják ideálisnak - alapjában egyetértenek azzal, hogy a rendkívül mély gazdasági válság után pénzügyi reformra van szükség. Úgy érzik azonban, hogy a demokrata törvényjavaslat túl agresszív, súlyosan korlátozná az üzleti életet.

A felmérés szerint az amerikaiak 59 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy a szövetségi kormány vonja a korábbiaknál szorosabb felügyelet alá azokat a módszereket, amelyekkel a bankok és pénzintézetek fogyasztói hiteleket, például jelzálogkölcsönöket nyújtanak, továbbá hitelkártyákat bocsátanak ki.

A republikánusok túl messzire mentek korábban a pénzügyi szektor deregulációjában - fejtette ki a pénzügyi reformról kezdett vitában hétfőn Darrell Issa republikánus képviselő. Meggyőződése szerint sok republikánus politikus tévedett, amikor 1999-ben visszavonták azt az 1932-es törvényt, amely előírta a bankok kereskedelmi és befektetési tevékenységének szétválasztását.

A 2008-as pénzügyi válság okait elemezve sok szakértő arra a következtetésre jutott, hogy a republikánus többségű kongresszus 1999-es döntése hozzájárult a krízis kialakulásához. Több demokrata képviselő ma az egykori elkülönítési szabály visszaállítását szorgalmazza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

EU-csúcs: tízéves nemzeti reformprogramokat dolgoznak ki a tagországok

Az európai uniós közös célokhoz igazodva, várhatóan már júniusra nemzeti programokat, azon belül nemzeti célkitűzéseket is kidolgoznak az EU-tagállamok iránymutatásul a következő tíz évben folytatandó foglalkoztatási és versenyképességi politikához - jelentették be az EU-intézmények vezető képviselői pénteken, a tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozóját lezáró sajtótájékoztatón.

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket, és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket, és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás