Bloomberg Businessweek: a magyar gazdaság nincs vészhelyzetben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kósa Lajos görög válságra vonatkozó utalásai egyértelműen félelmet keltettek a piacokon - írja a Bloomberg Businessweek üzleti lap.

A magyar gazdaság nincs vészhelyzetben, Kósa Lajos nyilatkozata a gazdaság rossz állapotáról "kicsit veszélyes játék" - idézte egy vezető feltörekvő piaci elemző a londoni RBC Capital szakértőjének, Nigel Rendellnek a véleményét csütörtökön az amerikai Bloomberg Businessweek.

A Fidesz ügyvezető alelnöke egy konferencián azt mondta: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük". Úgy fogalmazott, a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. "A kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg" - mondta.

A Businessweek megjegyezte: a forint a világ valutái közül (a Bloomberg 170 helyzetét kíséri figyelemmel) a legnagyobb esést szenvedte el, miután a kormányzó párt vezető politikusa arra utalt, hogy Magyarországot egy görög típusú válság fenyegeti.

Manik Narain, a londoni UBS AG feltörekvő piaci stratégája azt mondta: a görög válságra vonatkozó utalások egyértelműen félelmet keltettek a piacokon. Hozzátette: a befektetőknek feszes költségvetési politikára van szükségük ahhoz, hogy megmaradjon bizalmuk a magyar eszközök iránt.

Simon Quijano-Evans, a bécsi Credit Agricole Cheuvreux feltörekvő piaci vezető elemzője kifejtette: gyors kormányzati kijavító lépésre van szükség az IMF-fel és az EU-val közösen a piacok megnyugtatására és a bizalom visszanyerésére. A magazin idézte José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét is, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel való brüsszeli találkozója után úgy nyilatkozott: Magyarország "nagyon kényes helyzetben" van. Sürgette a magyar kormányt, hogy folytassa a költségvetési hiány lefaragását célzó erőfeszítéseket, és gyorsítsa fel a pénzügyi konszolidációt.