A BP eddig kétmilliárd dollárt költött kárelhárításra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Már kétmilliárd dollárt költött kárelhárításra a British Petrol (BP) a Mexikói-öbölben − közölte a katasztrófáért felelős brit vállalat hétfőn.

A BP eddig 105 millió dollárt fizetett ki 32 ezer embernek, akit a szennyeződés hátrányosan érintett. Az olajcég emellett a múlt héten beleegyezett egy 20 milliárd dolláros kártérítési alap létrehozásába.

A BP azt is közölte, hogy a mélytengeri olajszivárgás megszüntetése céljából megkezdett mentesítő fúrások már 3350 méteres mélységig hatoltak le a tengerfenék szintje alatt. A cég két ilyen fúrást kezdett májusban; a terv szerint nehéziszapot, majd cementet fognak lepumpálni a kút végleges eltömítésére.

A londoni székhelyű BP szóvivője hétfőn cáfolta azokat a híreket, hogy Tony Hayward vezérigazgató távozna a vállalattól. A cég főnökét súlyos bírálatok érték "érzéketlensége" miatt, legutóbb Richard Shelby alabamai szenátor jelentette ki, hogy Haywardnek "mennie kell". Önteltnek nevezte a vezérigazgatót, többek között azért bírálta, mert a hétvégén részt vett egy jachtversenyen.

A BP azt is közölte, hogy a partnervállalatoknak is részt kell vállalniuk a katasztrófaelhárítási költségek fedezésében. Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt Deepwater Horizon nevű olajfúró platformot a BP üzemeltette, de a svájci Transocean tulajdonában volt. A BP-nek 65 százalékos részesedése van a mélytengeri olajkútban, a texasi központú Anadarko Petroleum független olajcég 25, a japán Mitsui egy leányvállalata 10 százalékos részt birtokol.