Autóalkatrész-gyár épül Szabadkán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tizenegymillió eurót (3,2 milliárd forint) fektet be Szabadkán a németországi Norma Group, amely ingyen kapott építési területet a vajdasági várostól.

Az autóalkatrészeket gyártó német vállalat elsősorban európai székhelyű autógyárakkal dolgozik együtt. Jelenleg 12 üzeme működik világszerte, Kelet-Európában eddig Lengyelországban és Csehországban volt jelen. A cégnek összesen 3.400 alkalmazottja van.

Szabadkán a tervek szerint 327 embernek tudnak majd munkát adni, de amennyiben nő a kereslet alkatrészeik iránt, terveik szerint 500-ra növelik majd az alkalmazottak számát − írja a Magyar Szó című vajdasági napilap csütörtökön internetes oldalán.

A szerb gazdasági és regionális fejlesztési minisztérium és a Külföldi Befektetés és Kivitelösztönző Ügynökség (SIEPA) a Norma Groupnak minden új munkahely megnyitásáért ötezer euró támogatást biztosított. Ez összesen 1 millió 635 ezer eurót (474 millió forint) jelent.

Szabadkán a vállalat üzeme összesen 12 ezer négyzetméteren fog működni, a termékeket pedig kizárólag kivitelre gyártják majd Közép- és Nyugat-Európa területére. Az építési munkálatokat már novemberben, a gyártást 2011 júliusában kezdik meg. A munkások felvételét a jövő év elején megkezdik, és a betanítás során lengyelországi képzésen vesznek majd részt.