szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország borvidékein a szőlő 80-90 százalékát már leszedték, így a jövő héten, de legkésőbb a hónap végére befejeződhet a főszüret országszerte - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

A szakember elmondta: szeptemberben tovább csökkent a várható szőlőmennyiség, így az előre jelzettnél is kevesebb bor kerülhet az idén a pincékbe. A mennyiség az előzetes becslések szerint nem haladja majd meg a 2,5 millió hektolitert a tavalyi, mintegy 3 millióval szemben. Az idei bor minősége is igen változó lesz a főtitkár szerint.

A korszerűbb technológiájú pincészetekben az idei évjáratokból is lehet jó minőségű borokat készíteni. De ahol sem a növényvédelemre, sem a borkészítés technológiájára nem fordítottak kellő figyelmet, ott ez az idén nehezen lesz elérhető.

Horváth Csaba emlékeztetett: az idei év rendkívül csapadékos volt, több borvidéken a csapadék mennyisége elérte a 800 millimétert is. Ez főként a késői szüretelésű fajtáknál okoz jelentős gondot. A napfényes órák alacsony száma sem kedvezett a bogyók beérésének.

A gazdálkodók ezért is várnak nagyon arra a brüsszeli döntésre, amely lehetővé teszi, hogy az alkoholfokot javíthassák. Erre az EU borszabályzata lehetőséget is ad – mondta Horváth Csaba.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Mistinguett Gasztro

Iszunk vagy kóstolunk?

Tolong a nép a Balaton környéki borfalukban, nyakunkon a várbeli monstre borünnep, lassan már a szüret felé kacsingatunk. Bort iszunk, bort kóstolunk. De mi a különbség?

Izsák Norbert Gasztro

Szüret szőlő nélkül – a Tűzkő birtokon jártunk

Jóllehet egy fürt nem sok, annyi szőlőt sem vagdostak idén a csúnya, esős időben az Antinori család tolnai birtokára múlt szombaton ellátogató szüretelők, mindazonáltal ehettek-ihattak, és megismerkedhettek a kádármesterség rejtelmeivel. Mi közben csendes megfigyelőként fontos beszélgetéseket hallgattunk ki, buzgón jegyzeteltük a résztvevők megjegyzéseit, s kifaggattuk az olasz borcsalád sarját is.

MTI Vállalkozás

A szüretelőket is ellenőrzi az APEH

A szüret közeledtével fokozottan figyel a szőlőszedők foglalkoztatására az APEH - tájékoztatta az adóhatóság észak-magyarországi regionális igazgatósága az MTI-t.

MTI Itthon

Megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján

A legkorábban érő muskotályos szőlő szedésével szombaton megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján; a történelmi borvidéken összességében mintegy 350 ezer mázsa terméssel számolnak a gazdák - mondta Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.