Tetszett a cikk?

A válság elmúlt két éve a gazdaság minden szereplőjét nehézségek elé állította, az egyes ágazatoknak azonban eltérő kihívásokkal kellett szembenézniük – közölte a K&H 700 mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló felmérése alapján.

A mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői arról kérdezték, hogyan befolyásolta a recesszió a cég működését, és milyen intézkedéseket hoztak ennek hatására.

Az eredmények azt mutatják, hogy miközben a legnagyobb problémát a forgalom csökkenése jelentette, az ipari és a kereskedelmi cégek a költségcsökkentések mellett gyakrabban alkalmaztak leépítést, szemben a mezőgazdasági és a szolgáltató szektorral, ahol a munkaerő helyett inkább a költségek és beruházások csökkentése volt a leggyakoribb megszorító intézkedés.

Az elmúlt két év során a megrendelések, a forgalom visszaesése jelentette a legnagyobb problémát a hazai vállalkozások számára, átlagosan 88 százalékuk jelezte ezt. Ezt követően a vevők nemfizetése volt a második leggyakoribb teher: a vállalkozások mintegy fele szembesült ezzel a problémával. Likviditási nehézségeket a kkv-k 37 százalékának okozott a recesszió.

A nehézségek hatására a vállalkozások túlnyomó többsége megszorító intézkedést vezetett be: elsődlegesen a költségek csökkentését alkalmazták a cégek, ezt követően pedig szektortól függően a beruházások elhalasztása vagy a leépítés mellett döntöttek a vállalkozások.

A kkv vezetők elmondása alapján elsősorban az ipari és kereskedelmi cégeknél alkalmazták nagyobb arányban a munkaerő elbocsátást a költségek csökkentése érdekében, itt a cégek durván fele kényszerült megválni dolgozói egy részétől. Eközben a szolgáltató és a mezőgazdasági szektorban az átlagnál kisebb arányban történt leépítés, itt a vállalkozások harmada vált meg dolgozói egy részétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

MNB: emelkedett a bankrendszer likviditása

Októberben a bankrendszer szabad likviditása kis mértékben nőtt, az emelkedést - amely nagyobb részt az egynapos betétek, kisebb részben a kéthetes kötvény emelkedésében jelentkezett - elsősorban a hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap átlagállományának csökkenése okozta - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

MTI Gazdaság

Nyolc magyar bank besorolását rontotta a Moody's

A Moody's Investors Service kedden rontotta nyolc magyar kereskedelemi bank hitel- és betéti besorolását, a lépésre azért volt szükség, hogy a bankok besorolását összhangba hozza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásainak hétfői visszaminősítésével.

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit