Próbakitermelést kezdett Szíriában az INA

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szíriában gáz próbakitermelését kezdte meg a hónap elején az INA, amelynek köszönhetően jelentősen növekszik a cég kapacitása, és javul a pénzügyi helyzete is.

Az INA közleménye szerint 2011 első negyedévére fejeződik be a szénhidrogén-kitermelés próbaüzeme, amelynek révén jelentősen nő a cég folyékonygáz-előállítási kapacitása is. Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke a közleményben kijelentette, hogy a szíriai gázmezőn várhatóan 2012-re érik el a maximális kitermelési szintet.

A zágrábi tőzsdén részben ennek a hírnek tulajdonítják, hogy némiképp tovább emelkedett az INA papírjainak ára. Az összesen 40,5 millió kuna (1 kuna 37,36 forint) értékű forgalomban 1,26 százalékkal 2.866 kunára emelkedett a részvények záróára.

A múlt kedden újraindult kereskedés révén hét nap alatt 284,6 ezer darab, összesen 805 millió kuna értékű INA-részvény cserélt gazdát.

A Mol múlt kedden tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2.800 kunát, december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínált. Az akkor újraindult, és minden korábbi forgalmi rekordot megdöntő kereskedés során már aznap 2.830 kunás árfolyamra ugrott fel az INA-papírok ára a zágrábi tőzsdén.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a Mol, amely közel 47,16 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése csaknem 44,84 százalék. A még közkézen lévő 8 százaléknyi hányadból szerda estig mintegy 2,8 százaléknyi cserélt gazdát, s a horvát nyugdíjalapok egyesülete múlt csütörtökön elismerte, tagszervezeteik vásárolták fel az értékpapírokat.