Az OTP egy horvát bank iránt érdeklődik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az OTP Bank a horvát Karlovacka Banka felvásárlásának a lehetőségét vizsgálja - írta a portfolio.hu a Banka Magazine című horvát lapra hivatkozva csütörtökön.

Az OTP Bank leányvállalata, az OTP Banka Hrvatska d.d. a nyolcadik legnagyobb hitelintézet Horvátországban. A regionális Karlovacka Banka piaci értéke 87 millió kuna (16,5 millió dollár), és a lap jelentése szerint a tavalyi évet 83 millió kuna veszteséggel zárta. Az OTP meglévő leányvállalatának 99 fiókja van Horvátországban, míg a Karlovacka tizennyolccal rendelkezik. Csütörtökön a Standard & Poor's hitelminősítő intézet a korábbi BB+ kategóriából BBB- szintre javította az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank hitelbesorolását.

A döntés indoklásánál a hitelminősítő kiemelte: az OTP Bank a válság időszakában erős pénzügyi ellenálló képességről tett tanúbizonyságot, stabil eredménytermelő képessége ellensúlyozta mind a jelentősen növekvő kockázati költségek, mind pedig a magyar pénzintézeti különadó negatív hatásait. Emellett a magyar pénzintézet számos piacán, így például Oroszországban és Ukrajnában már érzékelhetőek a gazdasági fellendülés pozitív hatásai. 

Az S&P hitelminősítő a pozitívumok között említette a magyar bank erős hazai piaci pozícióit, stabil betétbázisát, diverzifikált üzleti modelljét. A hitelbesorolás kilátása azért marad továbbra is negatív, mert az érvényben lévő szuverén minősítés (BBB-) ugyancsak negatív kilátással bír.