232 forint fölé kúszott a frank árfolyama

232 forint fölé kúszott a frank árfolyama

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyengült a forint a svájci frankkal és az euróval szemben is, csütörtökön délelőtt a frankot 232,50 forinton jegyezték, az euró 269,40 forint volt a bankközi kereskedelemben.

A svájci frank előző délután még 230,30 forintot, este 230,75 forintot ért. Az euró árfolyama szerdán délután 268,25, este pedig 267,75 forint volt. A reggeli órákban széles sávban mozgott a forint az euróval szemben, kereskedők szerint elsősorban azért, mert még nagyon illikvid volt a piac. Az euróval 267,05-269,00 forintos sávban kereskedtek.

©

Csütörtök reggelre újra gyengült a forint, miután a Moody,s leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte az Egyesült Államok adósságbesorolását arra az esetre, ha az amerikai törvényhozók augusztus 2-ig nem tudnak megállapodni az adósságplafon emeléséről, ami rövid távú technikai csődöt eredményezne. Egyes vélemények szerint nem zárható ki, hogy a svájci frank újabb történelmi csúcsra drágul a forinttal szemben. Csütörtökön kiemelt piaci figyelem övezi az olasz állampapír aukciót.

Kereskedők arra számítanak, hogy az elmúlt napok mozgását megtartva alakulhatnak az árfolyamok, elsősorban nemzetközi hírekre reagálva. Szerdán nagyot esett a dollár, miután Ben Bernanke Fed elnök arra utalt egy nyilatkozatában, hogy amennyiben lassul az amerikai gazdaság, a Fed készen áll újabb eszközök bevetésére. Délután pedig az euró kapott újabb pofont, mivel a Fitch is CCC-re vágta a görög adósság minősítését, arra hivatkozva, hogy még nem állt össze újabb IMF-EU csomag, illetve kijelentette, hogy a magánhitelezők bevonása a válságmegoldásba nála is csődeseményt jelentene.

A dollár csütörtökön délelőtt 189,50 forint volt, előző délután 190,10 forinton jegyezték. Száz japán jen 240,00 forint volt, csaknem teljesen megegyezett a szerda délutáni árfolyammal.