Estek az olasz és spanyol államkötvényhozamok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Estek a spanyol és olasz államkötvények hozamai azt követően, hogy az EKB jelezte: beavatkozik az olasz és spanyol államkötvények támogatása érdekében, és kereskedők szerint hétfőn el is kezdte a felvásárlást.

Bár az EKB maga egyelőre nem jelentette be a vásárlások megkezdését, de kereskedők azt jelezték, hogy ez már érezhető a piacokon. A hétfő reggeli kereskedésben egyaránt csökkent a tíz- és ötéves államkötvények hozama, de a nagyobb esés az ötéves lejáratú kötvények piacán volt. Utóbbiak hozama az olasz államkötvényeknél 65 bázisponttal 4,85 százalékra, a spanyoloknál 69 bázisponttal 4,734 százalékra csökkent. Ugyanakkor a tízéves olasz kötvények CDS (a kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek) árazása 296 bázispontra mérséklődött a pénteki 375 pontról, míg a spanyoloké 288 bázispontra a pénteki 372-ről. 

Az Európai Központi Bank (EKB) "tevékenyen" fogja végrehajtani államkötvény-vásárlási programját (SMP) az euróövezeti árfolyam-stabilitásának megőrzése érdekében - jelentette be vasárnap éjszaka az európai pénzintézet, amely azzal nyugtatta a piacokat, hogy nem hagyja magára Spanyolországot és Olaszországot. 

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a kormányzótanács tagjaival folytatott vasárnap esti rendkívüli tanácskozása után közölte, hogy a pénzintézet üdvözli az olasz és a spanyol kormány által bejelentett újabb, a fiskális és strukturális reformok végrehajtását célzó intézkedéseket, és ennélfogva "tevékenyen" fogja végrehajtani államkötvény-vásárlási programját. 

Egyes források szerint az EKB jelentős piaci beavatkozásra készül, s különösen az olasz kötvények felvásárlása hozhat jelentős megkönnyebbülést a világpiacon. A Royal Bank of Scotland elemzői szerint az EKB naponta akár 2,5 milliárd eurót költhet olasz és spanyol állampapírok felvásárlására.