Aláírták a megállapodást az új Munka törvénykönyvéről

Aláírták a megállapodást az új Munka törvénykönyvéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Megállapodást kötött az új Munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a kormány a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

A munkavállalói érdekképviseletek hangoztatták: a kormány ígéretet tett arra, hogy a nyitott kérdéseket a hatályba léptető és az átmeneti rendelkezések között szabályozzák, illetve csak a "rossz és a még rosszabb" közül választhattak.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól a hvg.hu csütörtökön kapott egy meghívót, miszerint pénteken délelőtt ünnepélyesen aláírják "a kormány, a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteinek az új Munka törvénykönyvéről kötött" megállapodását. Feltehetőleg az aláírók is ugyanezt az értesítőt kaphatták röviddel korábban, mivel többen is az újságíróktól hallottak először "az ünnepélyes aláírásról".

A szakszervezeti oldal tanácstalanul áll: bár a héten voltak egyeztetések, az új Munka törvénykönyvével változatlanul nem értenek egyet. Erről bővebben itt olvashat!

MGYOSZ: sikeres megállapodás a szakszervezetekkel

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közleményben reagált, szerintük olyan megállapodásra jutottak, amely biztosítja a munkavállalói érdekvédelem feltételeit. "A megállapodás értelmében a szakszervezetek az eredeti koncepcióhoz képest több jogosítványt kapnak. Többek között a szakszervezeti képviselők szélesebb köre kaphat munkajogi védettséget, nő az érdekvédelemre fordítható munkaidő-kedvezmény, ami erős garanciát jelent a szakszervezetek megfelelő működésére. A szakszervezeti tagdíjakat továbbra is a munkaadó vonja majd le a bérekből, ezzel is egyszerűsítve a szakszervezetek adminisztratív működését" - részletezik.

Tanácskozás a megállapodás előtt
©

"A mai napon egy tisztességes megállapodást kötöttünk a munkavállalók és a kormány képviselőivel, ami minden szempontból összhangban van a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Unió munkaügyi szabályozásaival egyaránt" - mondta Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke. Véleménye szerint a szakszervezetek számára is előnyös a mostani megegyezés, hiszen "olyan módosításokat tartalmaz, melyek egyértelműen partnerséget jelentenek a munkaadók, a munkavállalók és a kormányzati szervek között, és garantálják a szakszervezeti autonómia megmaradását".