Közép-európai szabadalmi intézet jöhet létre Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Dunai Szabadalmi Intézet (DPI) néven közép-európai szabadalmi szervezet felállításáról tárgyaltak hétfőn Budapesten az osztrák, a román és a magyar szabadalmi hivatal vezetői.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) tájékoztatása szerint a tárgyalások eredményeképpen a három hivatal vezetői olyan közös előkészítési menetrendben állapodtak meg, amelynek értelmében - a szükséges nemzetközi és európai elismertetést követően - a Dunai Szabadalmi Intézet 2013-ban már meg is kezdheti a működését. A nemzetközi szervezet - a tervek szerint - budapesti székhellyel működne a hálózatosság elve alapján, a központi adminisztrációs feladatokon túl az érdemi kutatási és vizsgálati feladatokat a részt vevő nemzeti hivatalok elbírálói végeznék.

A SZTNH közleményében emlékeztet arra, hogy a DPI nemzetközi szervezet létrehozásáról 2009 nyarán kezdődtek előzetes szakértői egyeztető tárgyalások a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Osztrák Szabadalmi Hivatal között. A két hivatal terveik és szándékaik megerősítésére közös nyilatkozatot fogadtak el 2011 áprilisában, a román hivatal (State Office for Inventions and Trademarks) 2011 őszén jelezte érdeklődését a kezdeményezés iránt.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal hangsúlyozza: a DPI egyszerűbb, gyorsabb és magas színvonalú szabadalmi ügyintézést, szolgáltatást tenne lehetővé, támogatva és ösztönözve a Duna-régióban zajló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet. A kezdeményezés megkönnyítené a szabadalmi oltalom nemzetközi megszerzését, egyben lehetőséget biztosítana a térségi bejelentők számára, hogy bejelentésük nemzetközi kutatásának, illetve elővizsgálatának magyar vagy angol nyelven történő lefolytatását kérjék.

A DPI létrehozása különösen kedvezően befolyásolná a régió termelő kis- és középvállalkozásainak innovációs hajlandóságát. A szervezet a kutatás-fejlesztés és az innováció elősegítése révén a térségi ipar feltételeinek javítását, az ipari kapacitások minőségi fejlesztését és egyben a vidéki térségek ipari-gazdasági potenciáljának növelését is eredményezheti - írja közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.