szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár szerint üzenetértéke van a hitelminősítők döntésének, amit meg kell hallani, és 7 százalék alá kell szorítani az állampapír-hozamokat. Ehhez kell az EU-IMF megállapodás, amely várakozása szerint két hónapon belül megszülethet. Cséfalvay főnöke, Matolcsy György nemrég még alaptalan döntésnek, politikai támadásnak nevezte a leminősítéseket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára Gazdasági Rádió A nap vendége című műsorában beszélt erről kedden este. Cséfalvay Zoltán szerint a megállapodásra részben azért van szükség, mert a 2008-ban felvett 20 milliárd eurónyi hitel visszafizetése erre és a következő esztendőre esik, és a pillanatnyi helyzetben védőháló szükséges ahhoz, hogy olcsóbban lehessen finanszírozni az országot. Az államtitkár szerint az IMF-hitel megkötése a hozamszintet lejjebb hozhatná, és az árfolyamot is erősíthetné. Véleménye szerint 7 százalék alatti hozamokat kell megcélozni Magyarország esetében, és a cél továbbra is az, hogy Magyarország a piacról finanszírozza magát.  

©

A stratégiai államtitkár furcsának tartaná, ha az egykulcsos adó feltételévé válna a tárgyalásoknak, hiszen az IMF éppen a szabad piac híve, márpedig az egykulcsos, 16 százalékos adó éppen illik ebbe a gazdaságfilozófiába, és véleménye szerint hozzájárul az erősebb gazdasági növekedéshez. Megjegyezte, hogy a kormány 0,5 százalékos növekedéssel számol, de a gyorsabb bővülés érdekben tőkésítették fel az MFB-t és várják az uniós lépéseket is. Cséfalvay Zoltán kifejtette, hogy a gyengébb forintárfolyam ugyan segít az exporton, de a növekedést nem művi úton kell elérni, és a stabil árfolyam a tervezést is támogatja, ezért a stabilitáson van a hangsúly. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az NGM által szorgalmazott vállalati kötvényvásárlásokról a döntés az MNB kezében van. A probléma, hogy az európai bankok december elején gyakorlatilag már nem tudtak forrást szerezni. Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban azt mondta: a kormány, ha kell, megteszi év közben is a szükséges lépéseket, hogy tartsa a hiánycélt, többször hangsúlyozta ez irányú elkötelezettségét. Cséfalvay Zoltán azt mondta, hogy a hitelminősítők döntéseinek üzenetértéke van: amíg a piac hallgat rájuk, olyan piaci szereplők, akikre figyelni kell. Véleménye szerint a minősítésekhez írt kommentek egyértelműek: a növekedésre kell koncentrálni, és a reformokat folytatni kell.

Cséfalvay Zoltán főnöke, Matolcsy György korábban a hitelminősítő intézetek leminősítéseit követően alaptalan döntésekről, politikai támadásokról beszélt, illetve arról, hogy a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch döntése valójában az eurózóna leminősítése. Az első leminősítést követően arról beszélt, hogy hadművelet folyik Magyarország ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennyire üresen talán még soha nem láthatta Indiát

Ennyire üresen talán még soha nem láthatta Indiát

Közel 7 millió autót érintő visszahívást rendel el a General Motors

Közel 7 millió autót érintő visszahívást rendel el a General Motors

Megtalálták a galaxis maradványait, ami összeütközött a Tejútrendszerrel

Megtalálták a galaxis maradványait, ami összeütközött a Tejútrendszerrel