Görögország csatlakozott a nemzetközi adóügyi egyezményhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A görög kormány képviselői aláírták azt a nemzetközi együttműködési megállapodást, amelynek célja az adócsalás megfékezése - közölték szerdán a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél (OECD). Az egyezményhez eddig 33 fejlett és feltörekvő ország csatlakozott.

A görög kormány az adócsalás mérséklését tartja az egyik legfontosabb feladatának azért, hogy csökkenteni tudja tetemes államháztartási hiányát, és megfeleljen az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap támasztotta követelményeknek. Az OECD szerdai közleménye szerint az egyezményhez való csatlakozással Görögország könnyebben jut majd az adócsalásokkal kapcsolatos információkhoz külföldről.

Az Európai Bizottság novemberben azt hozta nyilvánosságra, hogy Görögországban 60 milliárd euróra tehető az adótartozás. A kormánynak ennél kisebb összegről van tudomása: 40 milliárd euró körüli összegről. A kormány januárban közzé is tette azoknak a nevét, akik komoly hátralékban vannak adójuk befizetésével. A 170 oldalas listán 4152 név szerepel, köztük popsztárok, vállalkozók, és kereskedők. Kérdéses, hogy a felhalmozott tartozásokból majd mennyit tud behajtani a görög állam, ugyanis az adósok egy része már vagy börtönben ül, vagy csőbe ment a vállalkozása.