Alapkamat: a tanácstagok többsége Simorral szavazott

Alapkamat: a tanácstagok többsége Simorral szavazott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A monetáris tanács öt tagja - köztük Simor András jegybankelnök - szavazott a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának március 27-i ülésén, egy tag voksolt 25 bázispontos kamatcsökkentésre, Király Júlia, a jegybank egyik alelnöke pedig 25 bázispontos kamatemelésre - derül ki a szerdán közölt jegyzőkönyvből.

A Monetáris Tanács tagjai a jegyzőkönyv szerint egyetértettek abban, hogy a javuló nemzetközi hangulat ellenére a hazai eszközök kockázati megítélése az utóbbi időszakban kismértékben romlott. Bár a forint árfolyama stabilan erős a korábbi időszakhoz képest, és a külföldiek aktivitása az állampapírpiacon növekedett, a hozamelvárások emelkedtek mind a forint, mind a deviza államkötvények esetében.

A tagok egyöntetű megítélése szerint a hazai kockázati megítélés nagyban függ az IMF/EU-megállapodással kapcsolatos fejleményektől. A megállapodás létrejötte kedvező piaci hatást fejthet ki a jövőben, míg a tárgyalások halasztása finanszírozási kockázatot jelentene, és növelhetné a hazai eszközöktől elvárt kockázati prémiumot.

©

A kamatdöntési vita során a tanácstagok többsége egyetértett abban, hogy az inflációs alappálya a kamattartást indokolja. Konszenzus volt abban is, hogy az alternatív forgatókönyvek valós kockázatokat jelenítenek meg, és rövid távon egyik forgatókönyv sem indokol kamatpolitikai eltérést az alappályától.