Drágul idén a méz

Drágul idén a méz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A tavalyinál magasabb mézárakra számítanak az idén a méhészek, mivel sokfelé elfagyott az akác és kevesebb idő jut a méheknek a nektár gyűjtésére is - írta keddi számában a Zalai Hírlap.

Tavaly a hordós akácméz felvásárlási ára 850-900 forint között mozgott kilónként, az idén viszont a méhészek reálisabbnak látják az 1.000 forint körüli árat. A vegyes mézek ára - mivel abból is kevesebb lesz az idén - a tavalyi 650-700 forintról 850-900 forintra emelkedhet.

©

A kistermelők által kínált, kisüvegbe csomagolt, tiszta idei termelői méz várhatóan még ennél is jóval magasabb áron jelenik meg a piacon - mondta Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület zalai szaktanácsadója a napilapnak.

Hozzátette: a legkeresettebb, értékes akácméz meghatározhatja a méhészek évét. Az idén ugyan két héttel korábban, május elején megkezdődött a gyűjtés, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak tíz napjuk volt a méheknek a hordásra.

A szaktanácsadó szerint a méhészek számára az is gondot okoz, hogy a repce virágzása összeért az akácéval, így nagyon oda kellett figyelni, hogy a repcemézet időben kivegyék a kaptárakból, hogy ne keveredjenek össze - olvasható a napilapban.