A szlovákoknak bejött az euró

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Pozitív hatásúnak tartja az euró bevezetését a szlovák lakosság 59 százaléka négy évvel a közös európai pénznem bevezetése után, de csak egyötödük véli úgy, hogy az euró miatt "európaibbá" vált az ország - derült ki a Postová Banka elemzéséből.

A felmérésben részt vevők válaszaiból az is kiderült, hogy a szlovák válaszadók 73 százaléka úgy gondolja, hogy az euró bevezetése jó hatással volt az Európai Unió (EU) gazdaságára, míg 59 százalék szerint a szlovák gazdaságnak is kedvezett a közös fizetőeszköz átvétele. A pénzintézet az Euróbarométer című tavaly decemberi felmérés eredményeire hivatkozva megállapítja: bár a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada szerint nem volt jó hatással a közös európai pénz bevezetése az ország gazdaságára, de ez az arány még mindig jobb, mint az eurózóna átlaga. 

Bár az euró 2009-ben történt szlovákiai bevezetése óta csökkent azoknak az aránya, akik számára gondot jelent az új fizetőeszköz használata, ez az eurózóna legtöbb országához képest viszonylag még mindig magas hányadot mutat. A mindennapos vásárlások során, 38 százalék, a nagyobb összegű kiadások esetén pedig a 57 százalék azoknak az aránya Szlovákiában, akik az euróban jelzett árakat jelenleg is átszámolják az egykori nemzeti valutára. 

A közös pénznem hozadékai sorában a szlovákok 67 százaléka az EU-n belüli árak könnyebb összehasonlíthatóságát, valamint a külföld utazás könnyebbségét említette (47 százaléka).