Mit tegyünk, ha újra begyengül a forint?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokaknak fejfájást okozhat, hogy újra 300 forint közelébe emelkedett az euró árfolyama. A szokásos kérdések ilyenkor megtakarításokkal, bankbetéttel rendelkezőktől: át kell váltani a forintot euróra? Most azonnal cseréljük le forintos megtakarításainkat eurós bankbetétre? Hogyan kerülhetjük el, hogy elértéktelenedjen a megtakarításunk?

A forint árfolyama a héten ismét elérte a 300-as szintet az euróval szemben. A forint árfolyamváltozásának okaival nem célunk foglalkozni, inkább a helyes választ keressük az átlagember kérdésére: "mit tegyek most?" – írja a Bankmonitor.hu.

Ha egymillió forint megtakarítással rendelkezünk és arról kell döntenünk, hogy ezt forintban vagy euróban fialtassuk, akkor forint esetén 5,3 – feltételekkel 6,3 – százalékot érhetünk el, euró esetében pedig, ha átváltjuk forintunkat, akkor 3,2 százalékos kamattal számolhatunk (a portál adatbázisai alapján). Ahhoz, hogy az euróban történő betétlekötéssel jobban járjunk, mint a forint bankbetéttel (a fentebb említett 5,3 százalékos forint és 3,2 százalékos euró kamatszint mellett és változatlan 3,5 százalékos vételi/eladási árfolyamkülönbséggel számolva a kereskedelmi bankok esetében) összesen 16,7 forintot kell még tovább gyengülnie a forintnak az euróval szemben. Péntek kora délután a 297-os szinten állt a forint árfolyam, így tehát körülbelül 316 forintig kellene gyengülnie a hazai fizetőeszköznek.

Bekövetkezhet ez? Igen, nem zárható ki, ugyanakkor sokatmondó lehet, hogy az elmúlt több mint 5 évben mindössze 5 olyan nap volt, amikor a forint árfolyama (MNB középárfolyam alapján) az euróval szemben meghaladta a 316 forintos szintet. Fentiek alapján az látszik, hogy a jelenlegi árfolyamszinten nem kifizetődő euró bankbetétben gondolkozni. "Természetesen más a helyzet, ha valakinek euróra lesz szüksége a jövőben, azaz a meglévő pénzét nem forintban, hanem euróban fogja felhasználni, de ők minden bizonnyal a kisebbséghez tartoznak" – emeli ki a portál.

Ráadásul a helyzet bonyolultabbá is válik, ha az euróban történő lekötéshez fel kell törnünk forintbetétünket, ami kamatveszteséggel járhat, így már a 316 forintos árfolyamszint sem lenne elég az euróra történő átváltáshoz. A Bankmonitor.hu elemzésében nem számoltak azzal, hogy a devizaszámlának is lehetnek költségei, néhány pénzintézetben ez ugyanis a forint főszámla mellett ingyenes.