Leminősítette Olaszországot a Fitch

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megvonta Olaszországtól az elsőrendű "A" kategóriás államadós-besorolást pénteken a Fitch Ratings, az olaszországi parlamenti választások után előállt bizonytalan helyzettel indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "A mínusz"-ról egy fokkal "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamú olasz hazai és külső törlesztéskockázati besorolást, emellett az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A "BBB" osztályzati sáv továbbra is befektetési ajánlású kategória, de az "A" besorolási szintnél nagyobb adóskockázatra figyelmezteti a befektetőket.

A Fitch a leminősítéshez fűzött elemzésben kiemelte, hogy a február végi olasz parlamenti választások után valószínűtlen egy stabil kormány megalakítása a következő hetekben.

A hitelminősítő szerint a megnövekedett politikai bizonytalanság és a további szerkezeti reformoknak nem kedvező háttér újabb sokkhatással ér fel az egyébként is mély recesszióban lévő olasz gazdaságban.