Szabó M. István
Szabó M. István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány elkötelezett a rezsicsökkentés folytatása mellett. Leginkább az árampiacon lenne mozgástere, de ehhez hozzá kellene nyúlnia a Magyar Villamos Művek lakossági szektoron elért extraprofitjához.

©

Akár újabb tíz százalékkal is csökkenhetne az áram ára, ha a kormány a Magyar Villamos Művek nagykereskedelmi árát is mérsékelné. De az MVM bevételeiből a kormány szemmel láthatóan inkább más dolgokat finanszírozna, például gáztározók megvételét, a paksi bővítés előkészítését, a Mátrai Erőmű megvásárlását vagy épp a negyedik mobilszolgáltatót.

Márpedig az áramfronton a rezsicsökkentés jóformán eldöntött tény, tudtuk meg kormánypárti forrásból, épp csak a mikéntjén gondolkoznak még.

Úriember módra

A lakossági áramár szabályozásában 2012 végéig érvényben volt egyfajta "gentlemen’s agreement", melynek a lényege az volt, hogy a lakossági áramár meghatározásakor a szolgáltatók nem vitatják az MVM által kért nagykereskedelmi árat, cserében viszont a maguk hasznát is megkereshetik a bolton. Ezzel mindkét fél keresett a fogyasztón. A lakosságnak az üzlet ebben az volt, hogy a rendszer garantálta az ellátásbiztonságot, és a szabadpiaci árak változékonyságával szemben az ár védett volt. Addig nem is volt gond, míg a nagykereskedelmi ár a szabadpiaci ár alatt maradt, és a kormány sem akarta felrúgni a hallgatólagos megállapodást.

De miután idén év elején a rezsicsökkentés bevezetésével az egyezség felbomlott, a szolgáltatókat a profitjuk megnyirbálásán túl az is bántotta, hogy az energiabeszállítói lánc megsarcolásából a főszereplő, az MVM kimaradt. Az elmúlt hónapokban az árampiacon a válság hatására csökkent a kereslet, ami alacsonyabb piaci „nagykerárakhoz” vezetett, miközben az MVM-nek fizetendő „beszerzési ár” nem változott. Ez utóbbi jelenleg is 17,3 forint kilowattonként. Ennyit az MVM most sehol sem kapna az áramért, miután a piacon a szolgáltatóknak a 15 forintos egységár is elérhető. (Jelenleg 47 euró körüli a normál napi átlagfogyasztásnak megfelelő zsinóráram (1 MW) szabadpiaci ára: felkerekítve 50 eurós megawattórával számolva ez 15 forintos egységárra jön ki kilowattóránként.) Ha azt nézzük, hogy az MVM évi mintegy 10 terawattórányi áramot ad el a lakossági szegmensben, csak a különbözeten jelenleg 10-15 milliárd forint extrahaszonra tesz szert – attól függően, hogy a szabadpiaci áramár épp hol tart.

 Csak a lánc végén csattog az ostor

Ahogy az „Az áram áráról feketén-fehéren” címet viselő, az ELMŰ-ÉMÁSZ által készített, a fogyasztóiknak kipostázott dokumentumból kiolvasható, a lakossági villanyszámlán lévő összeg három fő részből áll. Ezek az energia ára, a hálózati rendszer üzemeltetési díja és az adók. A lakossági áramszolgáltató díja a láncban csak a legvégső elem: a mintegy 45 forintos egységárból kevesebb mint két forint. A terméket az a nagykereskedőtől (ami túlnyomórészt az MVM) szerzi be több mint 17,3 Ft/kWh-os, a Magyar Energia Hivatal (MEH) által is jóváhagyott áron. Az áru célba juttatása mintegy 15 forintba kerül, ezen a pénzen többen is osztoznak. Nagyjából 11 forint az áram árából adó formájában az államkasszába kerül. A fennmaradó összegből – az ELMŰ esetében ez 1,23 Ft/kWh árrést jelent – kell megoldani magát az üzemeltetést, amit a MEH ugyancsak felügyel, és melynek kereteit éppen a napokban szigorították meg, további költségeket róva az áramszolgáltatókra.

Nem megoldás a szabad piac

A kérdés most igazából az, hogy a továbbiakban az energiaszolgáltatók megtartják-e a maguk vállalását. Elvben semmi nem kötelezi őket arra, hogy az áramot jövőre is az MVM-től vegyék meg, de a helyzet a gyakorlatban korántsem ennyire egyszerű. Mivel ellátásbiztonsági szempontból az óriási volumen importja nem megoldható, az állami áramcég kvázi monopolhelyzetben van. „Kisebb tételeket persze vehetünk, de ez idehaza legfeljebb a szükséges mennyiség 10 százalékára lehetne elegendő” – magyarázta a hvg.hu által megkérdezett, neve elhallgatását kérő iparági szereplő. A szakértő azt is elmondta, hogy amikor egy egyetemes szolgáltató az árait a Magyar Energia Hivatallal (amely árhatóságként is működik) el akarja ismertetni, annak az áramnak az ára, amelyet az MVM-től szerez be, mindig „csont nélkül átmegy”. Ha viszont nem a „testvéri cégtől” vásárol, rendre feszültté válik az elszámolhatóság.

Ettől függetlenül amennyiben a kormány továbbra is elkötelezett a lakossági pénztárcák védelmében, „meg kellene tudni magyarázni, hogy ha egy jogszabályi mondatban szereplő szám átírásával holnaptól akár 12-15 százalékkal is csökkenthető volna a fogyasztói ár, akkor azt miért nem teszik meg” – fogalmazott az iparági elemző.

Még tíz százalék – ősszel?

Mint ahogy azt egy fideszes képviselőtől megtudtuk, a kormány meggyőződött arról, hogy a szolgáltatók képesek voltak ezt a vágást zavarok nélkül elviselni, és az eddigi tízszázalékos faragás szerinte tartható. A csökkentéshez a példát a kormány a Magyar Telekom áramkereskedői vállalkozásából vették, amely arra épült, hogy lehet olcsóbb árat is elérni, ha elég nagy mennyiségről van szó. A kormány szerint az áramszektorban még van további mozgástér, míg a lakossági gázszolgáltatásban „necces lehet bármiféle árcsökkentési lépés".

A jelenlegi kormányzati elképzelések szerint még az ősz beállta előtt további 10 százalékot faragnak az áram árából. A csökkentés ezúttal a szociálisan nehezebb helyzetben lévőket érintené, legalábbis „valamiféle szociális érzékenységet beleépítenének”, de az ügyben még folynak vizsgálatok. A földgázszolgáltatókat viszont már „csak” 5-6 százalékkal terhelnék a jelenlegi árszint alá, ami annak is függvénye, hogy miként kerül pont az E.ON gázüzletág megvásárlásának végére. A kormány jelenleg úgy látja, hogy az állam jobb árat tudna kialkudni az oroszokból, mint tette azt az E.ON.

Itt a fizetésképtelenség árnya

Miközben a kormány további lépéseket tervez, a szolgáltatók megszorító intézkedésre kényszerülnek. Az EDF Démász mintegy 250 embert bocsát el Dél-Magyarországon, és minden kulturális és sporttámogatást leépít. Az ELMŰ-nél a lakossági szektor 38 milliárd forintos veszteséget halmozott fel az elmúlt öt évben. A cégnél most az a hír terjed, hogy legalább 300 dolgozót elküldenek, nincs keret a béremelésre, és visszavágják a munkavállalók egyéb juttatásait is. (Az értesülésünket a cég nem erősítette meg.)

©

Egy energiahivatali tisztviselő szerint abból is probléma lesz, hogy az egyetemes szolgáltatóknak (akik a lakosságot szolgálják ki) az új fogyasztóvédelmi szabályok értelmében egyre több ügyfélszolgálati, számlázási és egyéb bürokratikus kötöttség költségét kell kigazdálkodniuk. Ezek szerinte a fogyasztók szempontjából valójában csak látszatmegoldások, mert „a politika nem adja meg a lehetőséget a differenciáltabb fogyasztókezelésre, és nem hisz abban, hogy a fogyasztók megfelelő ösztönzésekkel hatékony energiafelhasználásra vehetők rá”. A szolgáltatók a kormány rezsidíj-csökkentési offenzívájával szemben egyelőre bénultak. Az ELMŰ ugyan szakmai alapú kommunikációba fogott, hogy megértesse a lakossággal a helyzetet, de a politika erősebben, több csatornán keresztül tudja mondani a maga igazát. Gázfronton az E.ON nem állt a vezető áramszolgáltató mellé: a gázüzletágáért kapott „pénz megérkezéséig, ha kell, leharapja a nyelvét”.

„Az áramszektor jelenleg még rugalmasabb, de a gázszektor biztosan nem tud lenyelni még egy békát. A kormány ezzel azt a rizikót vállalná, hogy a szolgáltatók egyik napról a másikra fizetésképtelenséget jelentenek,  és az egész rendszert romba döntik” – mondta lapunknak egy áramszolgáltató cég magas beosztású tisztviselője, aki szerint a gázszektort a továbbiakban mindenképp ki kellene hagyni a rezsicsökkentési játszmából, az áramszektorban pedig az eddig védelmet élvező MVM pozícióit kellene újragondolni. Igaz, ezzel a dinamikusan gyarapodó cég vízióját is újra kellene szabni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Szenzációs felfedezés: nem is akkor pusztult el Pompeji, mint évszázadokig gondoltuk

Szenzációs felfedezés: nem is akkor pusztult el Pompeji, mint évszázadokig gondoltuk