Bajnaiék szerint "meglepően őszinte" közleményt adott ki az MNB

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank honlapján olvasható elemzés szerint a válságkezelő Bajnai-kormány alatt a devizahitelesek jobb helyzetben voltak: az Orbán-kormány dilettáns gazdaságpolitikai intézkedései hatására elszabadult forintárfolyam miatt kerültek hátrányba a forinthitelesekkel szemben. Ma a forint több mint 10 százalékkal ér kevesebbet az euróval és 30 százalékkal a svájci frankkal szemben, mint 2010-ben – írta az Együtt-PM közleményben.

A Margyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap elismerte, hogy a bankadó miatt nőttek meg elviselhetetlen mértékben a devizahitelesek terhei – írta csütörtöki közleményében az Együtt-PM. A jegybank által kiadott – meglepően őszinte – anyag rámutat: a pénzintézetek a rájuk rótt különadókat és egyéb terheket a lakosságra hárították át. A jelentés tehát egy részletes beismerő vallomással ér fel – írták.

Hazudott a rezsim, amikor azzal hitegette a magyar embereket, hogy nincsenek megszorítások, mert a különadókat is a magyar emberek fizetik. Hazudott a rezsim abban, hogy politikai ellenfelei felelősek a devizahitelesek válságáért. A jegybank honlapján olvasható elemzés szerint a válságkezelő Bajnai-kormány alatt a devizahitelesek jobb helyzetben voltak: az Orbán-kormány dilettáns gazdaságpolitikai intézkedései hatására elszabadult forintárfolyam miatt kerültek hátrányba a forinthitelesekkel szemben. Emlékeztetnénk: ma a forint több mint 10 százalékkal ér kevesebbet az euróval és 30 százalékkal a svájci frankkal szemben, mint 2010-ben – írták.

A devizahitelesek ma rosszabbul élnek, mint három éve. Az Együtt-PM Szövetség azt követeli a kormánytól, hogy ismét vezesse be azt a Bajnai Gordon kormányához köthető intézkedést, amely szerint aki elveszíti a munkáját, két év türelmi időt kap a törlesztésre, amikor csak havi 10 ezer forintot kell fizetnie. Forint-fillérre számoljanak el azzal az 500 milliárd forinttal, melyet a devizahitelesek megsegítésére hivatkozva, de az egykulcsos adóval nyerő gazdagok érdekében szedtek be különadóként a bankoktól. A kormány tőkésítse fel, lássa el valódi jogosítványokkal a Nemzeti Eszközkezelőt, hogy az fel tudja vásárolni a bajba jutott adósok lakásait, hogy a családok ne kerülhessenek utcára. Fejezze be a hazudozást, és kérjen bocsánatot a magyar emberektől – olvasható a közleményben.

A Fidesz átverte a magyar embereket, becsapta a saját választóit, majd az egészet letagadta és másra kente. A hazugság azonban a százszori és ezerszeri ismétléstől sem válik igazzá. Az igazság az, hogy Orbán Viktor kormánya vezette be a devizahitelezést Magyarországon, és ő felelős a lakossági hitelesek válságáért is – zárták a közleményt.