Lemondott a román gazdasági miniszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Lemondott hétfőn Varujan Vosganian román gazdasági miniszter. A tárcavezető azután döntött így, hogy a szenátus elutasította a miniszter törvényhozói mentelmi jogának megvonását, és ezzel megakadályozta, hogy az ügyészség bűnvádi eljárást indítson ellene.

A szenátustól a román szervezett bűnözés ellenes ügyészség kérte a  mentelmi jog megvonását, amit a felsőház nagy többséggel utasított el. Összesen 126-an voksoltak a vádhatósági kérelem elutasítása mellett, és 25 szenátor támogatta az elfogadását.

A román szervezett bűnözés elleni ügyészség azzal gyanúsítja Varujan Vosganiant, hogy korábbi minisztersége idején 2006 és 2008 között törvénytelenül adott kedvezményes támogatást egy magánvállalatnak. Földgázt biztosított a cégnek, holott az ügyészség szerint a társaság nem volt jogosult erre.

Ioan Niculae, Románia egyik leggazdagabb üzletembere Interagro nevű vállalatáról van szó, amely egyebek mellett műtrágyát gyárt. Az ügyészek összesen negyven személy ellen indítottak nyomozást ebben az ügyben, többek között minisztériumi alkalmazottak és a Romgaz román állami gáztermelő vállalat tisztségviselői ellen.

Vosganian ártatlannak vallja magát. Mint elmondta: a kormány azért döntött úgy, hogy kedvezményesen támogatja a vállalatot, mert a gazdasági válság idején nehéz helyzetbe került, és emiatt emberek ezreinek az állása került veszélybe.

A szenátusi szavazat kimenetelét élesen bírálta hétfőn Traian Basescu államelnök. Szerinte ez azt mutatja, hogy a több mint kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetséget "felelőtlen módon" nem érdekli a brüsszeli úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus, amelynek a révén az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatást.

Brüsszel korábban többször elmarasztalta Romániát amiatt, hogy a parlament akadályozza az ügyészség munkáját. Brüsszel 2007 óta kíséri figyelemmel a román igazságszolgáltatás reformját.