Elhagynák Romániát a külföldi befektetők a különadók miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A külföldi befektetők romániai érdekképviseleti szervezete (Foreign Investors Council, FIC) tagvállalatai befektetéseinek más országokba történő áthelyezésével fenyegetőzik a különadók miatt.

A FIC haragját elsősorban a 2014-ben új különadók kivetését előirányzó IMF-megállapodás váltotta ki, ami megfogalmazásuk szerint "a román költségvetési politika kiszámíthatatlanságát bizonyítja, és tönkre is teheti a vállalatok közép- és hosszú távú terveit". A befektetők emiatt folyamatban lévő és tervezett beruházásaik áthelyezésére kényszerülhetnek "nagyobb adóstabilitást nyújtó joghatóság alá" – fogalmaz a FIC keddi közleménye. 

"Nem nevezhető sem erkölcsösnek, sem korrektnek" az, hogy a költségvetésbe már egyébként is nagy összegeket befizető vállalatokat újabb adókkal és illetékekkel "fojtják meg", és ráadásul ezt a tényt a hatóságok "csak a média útján tudatják az érintettekkel" – fogalmazott a FIC. Az 1997-ben alapított szervezet 119 multinacionális nagyvállalatot képvisel Romániában, melyek együttes beruházásai az országba vitt közvetlen külföldi befektetések kétharmadát adják. 

A Romániában tevékenykedő osztrák vállalatok közül a FIC egyebek között az Erste Bank/Banca Comerciala Romana bankot, az UniCredit romániai leányvállalatát, a Raiffeisen Bank International pénzintézetet, a Wienerberger, a WienEnergie vállalatokat, valamint az OMV leányvállalatát, a Petrom olajipari vállalatot képviseli.  

A román kormány különadót tervez kivetni olyan "speciális műtárgyakra" mint például tornyok és parkolók, amelyekkel elsősorban távközlési, energiaipari, közmű, közlekedési és szállítási infrastruktúrát üzemeltető vállalatok rendelkeznek. A költségvetés a különadótól 100 millió eurós nagyságrendben vár többletbevételt. Victor Ponta román miniszterelnök a héten a Nemzetközi Valutaalap bukaresti küldöttségével folytatott tárgyalást követően jelentette be a tervezett adóemelést. 

A FIC véleménye szerint a tagvállalatok számára a többletdíj megfizetése a névleges összeget többszörösen meghaladó anyagi terhet jelentene. A kormánynak az adóemelések helyett az ellenőrzési mechanizmus szigorításával kellene nagyobb hatékonysággal beszednie az adót a notórius adóelkerülő vállalatoktól – hangsúlyozza a közlemény.

Victor Ponta miniszterelnök a FIC panaszait azzal hárította el, hogy Romániában jóval alacsonyabb az adóteher ,mint például az Egyesült Államokban, uniós összehasonlításban pedig a legalacsonyabb. "Nem lehetünk mindenki Eldorádója" – fogalmazott a miniszterelnök.