CarSharing: Hippi módszer a közösségi közlekedésben

CarSharing: Hippi módszer a közösségi közlekedésben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Patyi Máté

A közös autó környezetbarát megoldás, és ma már Magyarországon is megtalálható. A car sharing hagyományai fél évszázadra nyúlnak vissza, mégis a mai napig innovatív szektornak számít. A közösségi kocsi, a hippi korszak kommunális transzporterei ihlette rendszer, amikor még az első kerekek alatt kitapintható volt a slusszkulcs és a használati füzet, az itthon nemrég bevezetett közösségi bringabérléshez hasonlatos. Európában már robbant, Budapesten idén ősszel indult el a közösségi autózás.

„Budapesten kétmillió lakosra hatszázezer autó jut, miközben a belvárosban élők számára, a legtöbb esetben, egyáltalán nem is lenne szükség saját autóra. A közösségi autózást (car sharing) a gyalogos, biciklis és tömeges közlekedés mellett, azok kiegészítőjeként kell értelmeznünk” – mondja Nagy Vendel, az iparágban pionír Avalon Car(e) Services projektmenedzsere, amely a – logikusan – CarSharingnek elnevezett szolgáltatását itthon elindította.

A közösségi autózás alapgondolata az, hogy a nagyvárosokban – bizonyos futásteljesítmény alatt – a legtöbbször nem éri meg, vagy teljesen felesleges saját autó fenntartása. A CarSharing rendszer lehetővé teszi, hogy a városban élők a saját tulajdonú négykerekű fenntartása helyett az adott város különböző pontjain elhelyezett, internetes foglalás után könnyedén és gyorsan elérhető járműveket használják. Az ily módon használt egyetlen közösségi autó akár tíz normál autót is kiválthat, jelentősen csökkentve ezzel a négykerekűek okozta környezeti károkat, a káros anyag kibocsátást is, így nem csoda, hogy a zöldek kiemelt lehetőségként, a rendszer kitalálói pedig egyenesen a közösségi közlekedés részeként definiálják.

©

Nagy Vendel, szerint a car sharingre átálláshoz teljes szemléletváltás szükséges, amelyben fontos szerep jut az autóhasználat optimalizálásának, a saját tulajdonú jármű okozta birtoklási vágy elengedésének.

Máshol már működik, nálunk most indult

A car sharing Svájcban közel fél évszázados hagyományokra tekinthet vissza – a közösségi kocsi a hippi korszak kommunális transzporterei ihlette rendszer, mikor még az első kerekek alatt volt megtalálható a slusszkulcs és a használati füzet. Az elmúlt évtizedben világszerte, robbanásszerűen terjedt el a rendszer, Európában főként a 2008-ban elinduló, unió által is támogatott, Momo program segítette a modell elterjedését, a felhasználók számának gyors felfutását. A program 600 ezer parkolóhely felszabadítását tűzte ki célul, és 2011-ben sikeresen zárult.

Nem szokványos autó

Az Opel Magyarországgal való stratégiai együttműködés nyomán kis-, közepes-, és nagykategóriájú Opelek állnak az ügyfelek rendelkezésére a legkisebb autóktól akár a 9 fős kisbuszokig. Első ránézésre egy CarSharing rendszerrel felszerelt autó semmiben sem különbözik egy normál autótól, az Avalon teljesen hétköznapi megjelenést biztosít a használók számára, így kizárólag a szélvédő mögött található kártyaolvasó utalhat arra, hogy nem szokványos autóval van dolgunk.

Itthon közel két éves előkészítés előzte meg az Avalon Car szolgáltatásának őszi beindítását, pedig a három magyar magánszemély tulajdonában álló cég már több mint tizennégy éve foglalkozik autók bérbeadásával, szervizzel és flottakezeléssel.

A CarSharing-foglalást egy 0-24 órás call centeren keresztül bonyolíthatják az ügyfelek, induláskor ötven autó állt a rendelkezésükre. Elsősorban céges ügyfelekről beszélünk, egyelőre ők a komolyabb érdeklődők.

A társaságot 1999 tavaszán 3 millió forint jegyzett tőkével hozták létre magyar magánszemélyek, valamint az MG Magasépítő és Gépészeti Kft. autókölcsönzésre. A vállalat jegyzett tőkéje két lépésben 2005 végére 20 millió forintra emelkedett, és jelenleg is ennyi. A társaság ellen a múlt évben három végrehajtást indítottak, ezzel együtt is stabilan nyereséges a gazdálkodása. Tavaly csaknem 280 millió forgalom mellett 11 millió forintot meghaladó mérleg szerinti eredményt hoztak össze, egy évvel korábban 266 millió forint volt az árbevétel, az adózott eredmény szolid másfél millió forint volt, 2010-ben pedig a 312 milliós árbevétel mellett 30 millió forint feletti eredményt értek el.

Kinek éri meg?

Egy felhasználó számlája négy díjtételből áll össze, a 9900 forintos regisztrációs díj a belépéskor egyszeri díjként fizetendő, míg a havidíjat a szolgáltató minden hónapban számlázza. A használat után kizárólag óra- és kilométerdíjat számláznak ki, utóbbi tartalmazza az üzemanyag árát is. A tarifák megvizsgálása után rögtön látható, hogy a CarSharing valóban a városi, rövid időtartamú és távolságú utazások eszköze, ilyen feltételek mellett azonban valós alternatívát kínál a saját autó fenntartásával szemben. A projektvezető szerint egy átlagos CarSharing ügyfél két-három órára, és húsz-huszonöt kilométer megtételére használja egy alkalommal a közösségi autót, ami kiskategóriás autó esetén 2-3 ezer forint, középkategóriás járművek esetén 3000-4000 forint költséget jelent.

©

„A belvárosban egy autó fenntartása a parkolóbérlés, a biztosítás és az adó miatt akkor is 20-30 ezer forint havonta, ha azzal nem mozdulunk meg egyetlen kilométert sem” – jegyzi meg Nagy Vendel. A CarSharing tehát azon belvárosi autósok számára jelenthet megtakarítást, akik 10-12 ezer kilométernél kevesebbet vezetnek egy évben, mégis rendszeres autóhasználatra van szükségük.

A magánfelhasználókon kívül a másik fontos célcsoportot a céges ügyfelek jelentik. Az olyan üzleti ügyfeleknél, ahol a kulcsos (vagy úgynevezett pool) autók használata elterjedt, a CarSharing rendszer bevezetésével, a használat és a foglalási rendszer optimalizálásával akár felére csökkenthető a szükséges autók száma. Szintén megoldást jelenthet a rendszer ipari parkok számára is: amennyiben az ipari parkban lévő cégek közösen használják a járműveket, akkor radikálisan csökkenthetőek a kapcsolódó költségek.

Az autót az ügyfél ellenőrzi minden használat előtt

A CarSharing autót minden egyes használatbavétel előtt alaposan körbe kell nézni, és az esetleges sérüléseket jelezni kell az ügyfélszolgálatnak, valamint az autó kesztyűtartójában található formanyomtatványon. Az autó foglalásakor a használat időtartamát előre meg kell adni, de természetesen van lehetőség a foglalás meghosszabbítására is, akár közvetlenül a járműből, akár a nonstop call center segítségével, ahol operátorok állnak az ügyfelek rendelkezésére.

©

Az Avalon modellje úgynevezett „fix floating” rendszerben üzemel, ami annyit jelent, hogy a használónak a járművet a felvétel helyére kell visszavinnie, és előre meg kell adni a foglalás pontos időtartamát. „Az egész rendszer kulcsa a hatékony működés, az, hogy az autókat előre foglalni lehet, és azok a kért időpontban elérhetőek a felvételi pontokon. A „free floating” rendszerek esetében a város adott területén belül bármely ponton otthagyhatjuk az autót, de általánosságban ezek a rendszerek marketing célokat szolgálnak, jellemzően egy-egy autómárka adott típusával üzemelnek, és nem működtethetőek gazdaságosan” – mondta a hvg.hu-nak Nagy Vendel.

A külföldiek szeretik

Magyarországon napjainkban pár tucat ügyfélkártya került kiosztásra a szolgáltatás használatához, a használók között megtalálhatóak idősebbek, családosok, egyetemisták és az első autót nélkülözők is. Bár a diákok meglepőnek hathatnak, Amerikában számtalan egyetem csatlakozott már CarSharing rendszerekhez, melyek a diákok számára kedvezményes autóhasználatot biztosítanak.

A CarSharing autók ugyan szervizelt és megtankolt állapotban várják az utasokat, a használat során mégis előfordulhat, hogy a járműveket meg kell tankolni. Egy meghatározott üzemanyagszint alatt ez elvárás is az autót használókkal szemben. Az ilyen tankolásokat nem saját költségünkre, hanem a minden CarSharing autóban megtalálható, és magához a járműhöz kapcsolódó tankoló kártya segítségével kell megejteni. A járművek mindegyike a rendszer részeként egyedileg beszerelt fedélzeti számítógép segítségével jeleket küld az Avalon központjába, ahol az operátorok figyelemmel kísérhetik a megtett útvonalat, sebességet, a fogyasztást éppúgy, mint az autó nyitott vagy zárt állapotát.

Van esély a berobbanásra

A car sharing felfutásában döntő szerepet játszhat a jövőben az önkormányzat és az állam által kialakított jogszabályi helyzet, támogatás. Amennyiben a közösségi autózásra mint a tömegközlekedés egyik elemére tekintünk, akkor teljesen érthető a közösségi autók számára igényelt buszsávhasználat és lobbizás az ingyenes parkolásért. A rendszer elterjedésében még nagyobb áttörést jelenthet az esetlegesen bevezetendő dugódíj, amennyiben az nem vonatkozna a belvárosban közlekedő közös használatú autókra.