A szerb jegybank gyengítette a dinárt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A szerb jegybank pénteken ismét eurót vásárolt, hogy gyengítse a dinár árfolyamát. Eközben bejelentették, hogy IMF-küldöttség érkezik Belgrádba február közepén egy elővigyázatossági hitelmegállapodás előkészítésére.

Pénteken a szerb központi bank 50 millió eurót, a héten összességében 110 millió eurót vásárolt. A hét utolsó kereskedési napján az euró 114,6 dináron zárt, gyakorlatilag ugyanott, ahol csütörtökön. A dinár árfolyama elsősorban azért erősödik az utóbbi időszakban, mert a cégek elkezdtek nagyobb mennyiségben eurót eladni a dinárban történő adóbefizetések előtt, miközben a lakosság az átlagosnál kevesebb eurót értékesített ezekben a napokban.

A hétvégén vált ismertté, hogy február közepén Belgrádba érkezik a Nemzetköz Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy egy elővigyázatossági hitelmegállapodást készítsen elő szerb illetékesekkel. Ezzel kapcsolatban Lazar Krstic szerb pénzügyminiszter hangsúlyozta: Szerbiának nincs szüksége hitelfelvételre, de a megállapodás mindenképpen azt jelezné a befektetőknek, hogy Belgrád pénzügypolitikája az IMF jóváhagyásával alakul. Az IMF tavaly befagyasztott egy 1,3 milliárd dolláros kölcsönt a kormány túlköltekezése miatt.

A jövő évi szerb költségvetés 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt irányoz elő az idei 4,6 százalék után. Tervek szerint a szerb gazdaság egy százalékkal nő jövőre.