Öngyilkosságba menekülnek kínai vezetők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai pártvezetés által meghirdetett "tiszta és átlátható kormányzás" jegyében folytatott vizsgálatok, nyomozások és ezzel párhuzamosan a polgárok leleplező feljelentéseinek megszaporodása jelentős nyomást jelentenek az államigazgatásban, a párthivatalokban és a hadseregben dolgozó vezetőkre.

Miközben Kínában nem szűnő kampány folyik a korrupció és a hivatali hatalommal való visszaélések ellen, és naponta buknak le különböző szintű tisztségviselők, egyre több hír jelenik meg arról, hogy vezetők önkezükkel vetnek véget életüknek. A kínai pártvezetés által meghirdetett "tiszta és átlátható kormányzás" jegyében folytatott vizsgálatok, nyomozások és ezzel párhuzamosan a polgárok leleplező feljelentéseinek megszaporodása jelentős nyomást jelentenek az államigazgatásban, a párthivatalokban és a hadseregben dolgozó vezetőkre.

A Cajhszin Online üzleti, pénzügyi weblap pénteken arról számolt be, hogy felakasztotta magát a kínai panaszirodák központi állami hivatalának helyettes vezetője. Az 58 éves Hszü Je-anra irodájában találtak rá. A Cajhszin úgy tudja, hogy az elmúlt időkben sokat bírált intézménynél ellenőrzéseket tartottak, s  az állítólagos visszaélésekkel kapcsolatban Hszü érintettsége is felmerült. A férfin az eltelt hónapokban depressziós tüneteket észleltek.

A lap utalt rá, hogy a gyanú szerint helyi, tartományi, városi vezetők rendszeresen megvesztegették az országos hivatal illetékeseit, hogy a rájuk vonatkozó terhelő feljelentéseket "süllyesszék el". Tavaly novemberben a lakossági panaszokat legfelső fokon kezelő "petíciós hivatal" egy másik helyettes vezetőjét már súlyos fegyelmi vétségek miatt vizsgálat alá vonták. Hszü öngyilkossága előtt két másik hivatali vezető hasonló cselekményt követett el.