Úgy viselkednek a fiatalok, mint a nyugdíjasok

Úgy viselkednek a fiatalok, mint a nyugdíjasok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Érdekes információkra lehet bukkanni a UBS pénzintézet egyik új tanulmányában az Y generációnak is nevezett fiatalok pénzügyi szokásait illetően. A tanulmányból kiderül, hogy az 1980 után született amerikai fiatalok pénzügyek tekintetében a 68 év felettiek tradícióit viszik tovább, igencsak konzervatív befektetők. Ennek oka pedig az a két gazdasági válság lehet, melyeket ők, illetve a szüleik is átéltek.

A UBS pénzintézet negyedévente megjelenő Investo Watch tanulmányában érdekes információkra lehet bukkanni az 1980 után születettek, az úgynevezett Y generáció tagjainak pénzügyi szokásaival kapcsolatban – írja a Business Insider. Míg sokan úgy vélik, hogy 21-36 év közöttiek felelőtlen költekezők, nem gondolnak semmire, csak a mára, ezek a feltételezések lehet, hogy tévesnek bizonyulnak.

A tanulmány szerint ugyanis ez a fiatal generáció rendkívül konzervatívan viselkedik a pénzügyek tekintetében, inkább megtakarítók, mint befektetők, a 21-36 év közöttiek szokásai pedig leginkább a 68 éven felüliek szokásaira hasonlítanak. Ennek oka pedig az a két gazdasági válság lehet, melyeket ők, illetve a szüleik is átéltek az utóbbi évtizedekben. A tanulmány szerint ráadásul ez a generáció aggódik legjobban a legtöbb dolog miatt is, például a saját nyugdíjuk, vagy szüleik helyzete miatt.

Ám a lap szerint van egy igencsak "rémisztő" folyamat, ahogy a fiatalok a pénzükkel foglalkoznak. Ez pedig az, hogy míg a 36 évnél idősebbek 46 százaléka tartja részvényekben, alapokban vagyonát, addig ez az arány a fiataloknál csak 28 százalék. A fiataloknak emellett csak 28 százaléka gondolja úgy, hogy a hosszú távú befektetés a siker kulcsa, míg az idősebbeknél ez az arány 52 százalék. Ez azért is probléma, mivel az Egyesült Államokban a betétekre igen alacsony, bőven 1 százalék alatti kamatokat adnak.

A lap megjegyzi, hogy az utóbbi évtizedben nem volt könnyű befektetni a részvénypiacokba, és elviselni a folyamatos liftezést, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy lényegesen több pénzhez lehet így idősebb korban hozzájutni, mint ha csak egyszerű betéti konstrukcióban gondolkodnánk. Bár Magyarországon nem ilyen alacsonyak a banki kamatok – a jegybanki alapkamat jelenleg 2,6 százalék –, ám nálunk is megfigyelhető az, hogy egyre több magyar megtakarítása vándorol befektetési alapokba, így hazánkban is érdekes lehet a fentebbi okfejtés.