szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Zero Hedge oldal talált egy olyan infografikát, mely a világ egyes országainak legmagasabb személyijövedelemadó-kulcsait hasonlítja össze, és a legfurább adókat is listázza.

A Zero Hedge oldal talált egy olyan infografikát, mely a világ egyes országainak legmagasabb személyijövedelemadó-kulcsait hasonlítja össze, és a legfurább adókat is listázza. Az infografika szerint a legmagasabb szja-kulcsot Arubán lehet kiszabni az emberekre, a kulcs 59 százalékos. A listán ezek után egyes skandináv államok, Svédország (56,6 százalék), illetve Dánia (55,4 százalék) következnek. Az 50 százalék feletti szintbe még Spanyolország (52 százalék), és Japán (50 százalék) is becsusszant.

A legalacsonyabb maximális szja-kulcsokkal rendelkező államok között található Egyiptom (25 százalék), Szíria (22 százalék), Oroszország (13 százalék) és Macedónia (10 százalék).

A legfurább adók közül 10-et sorol fel a grafika. Ezeke között található például a szakálladó, mely már nincs érvényben, de az írás szerint mindenképp figyelemreméltó. 1689-ben Nagy Péter orosz cár adót vetett ki azokra a férfiakra, akik nem voltak hajlandóak levágatni a szakállukat, ezzel akarta meghonosítani a nyugati szokásokat. Kanadában ugyanakkor van olyan adó, vagyis adókedvezmény, mely szerint a gabonapelyheket gyártó cégek adókedvezményért folyamodhatnak, ha játékokat raknak bele a dobozba. A grafika szerint Svédországban pedig engedélyt kell kérni a hatóságoktól, hogy milyen neve legyen a gyereknek, ha ezt a szülők elmulasztják, akkor büntetéssel kell szembenézniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó