Megússzák a politikusok a reklámadót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem kell reklámadót fizetnie a magánszemélyeknek egy újabb törvénymódosításnak köszönhetően. Magánszemélynek számítanak tehát a Facebookon bevallottan hirdető politikusok is.

Kiveszi a politikusokat a reklámadó alól a reklámadó törvény újabb módosítása, amit a Törvényalkotási bizottság nyújtott be csütörtökön.

A reklámadó törvény hétfőn benyújtott módosítása szerint a magánszemélyeknek és a kisvállalkozásoknak is fizetnie kellett volna reklámadót, ha a Google vagy a Facebook rendszerében hirdetnek havi 25 ezer forintnál nagyobb összegért. Az adót akkor kellett volna megfizetniük a kisvállalkozásoknak és a magánszemélyeknek, ha például a két óriáscég nem fizette volna meg a rá kivetett adót.

Egy szerdán benyújtott módosítással azonban kiveszik a magánszemélyeket a törvény hatálya alól, és ezzel együtt 2,5 millió forintra emelik a havi reklámköltési limitet (szerdán értesülésként már beszámoltunk a limit felemeléséről).

A javaslat indoklásában azt írják, az adó nem vonatkozik azokra a megrendelőkre, akik nem vállalkozási tevékenységük, termékük, árujuk népszerűsítése céljából állnak (magánszemélyként) megrendelőként kapcsolatban reklámközzétevővel. Az egyéni vállalkozókra viszont továbbra is vonatkozni fog az adó.

Ennek fő, ha nem egyedüli haszonélvezői a politikusok és a pártok lehetnek, ugyanis magánszemélyként ők hirdetnek nagy intenzitással például a Facebookon. Például L. Simon László, aki ezt el is ismerte a RTL-nek kedden.