Az őrző-védőknél is lesz minimális rezsióradíj

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az építőipar után a vagyonvédelmi szolgáltatóknál is kötelező lesz a minimális rezsióradíj meghatározása.

Hónapok óta lobbiznak a vagyonőrök és az MSZP is azért, hogy vezesse be a kormány az ágazatban a minimális rezsióradíjat, mivel a vagyonőrök a külöböző cégeknél más más bért fizetnek, más más formában.

A kormány végül döntött arról, hogy az építőipar után a vagyonvédelmi szolgáltatóknál is kötelező lesz a minimális rezsióradíj meghatározása, ennek az eljárási szabályait hozta nyilvánosságra a kormány a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendeletében.

Az éves minimális rezsióradíjat minden év április elsejéig kell meghatározni, a javaslatot február elsejéig a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara, valamint a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság – közösen – készíti el. A javaslat elkészítésekor figyelembe kell venni a KSH éves inflációs ajánlását. Amennyiben nem lesz konszenzus a díjról, úgy a miniszter joga annak meghatározása.

A javaslatnak tartalmaznia kell az egy munkaórára számított értéket, amelynek része az alapbér, a műszak pótlék, a távolléti díj, a foglalkoztatói járulék, továbbá mindezek adminisztrációs költségei. A kalkulációnál nem vehető figyelembe a feladat ellátásához szükséges eszközök, felszerelések, ruházat költsége; a működési engedélyhez kapcsolódó díj, valamint a felelősségbiztosítással járó költség.

Amennyiben a miniszter egyetért a javaslatban foglaltakkal, úgy az adott évi minimális rezsióradíjról szóló rendelet előkészítésekor figyelembe veszi azt. Ha nem ért egyet a javaslatban foglaltakkal, úgy az észrevételeivel ellátott javaslatot átdolgozásra visszaküldi a két szakmai szervezetnek.
    
A belügyminiszter április 10-én hirdette ki az idei építőipari minimális rezsióradíjat, amely nettó 2422 forint. A minimális rezsióradíj egyik következménye az, hogy közbeszerzéseken kötelező ezekkel kalkulálni.